Indijas policija aizturēja vairāk nekā 100 “Samsung” darbiniekus par protesta gājiena plānošanu
foto: AFP/Scanpix
"Samsung” rūpnīcas darbinieki kopš pagājušās nedēļas protestē pie telts netālu no rūpnīcas, pieprasot augstākas algas.
Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 19:43

Indijas policija aizturēja vairāk nekā 100 “Samsung” darbiniekus par protesta gājiena plānošanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pirmdien policija arestēja 104 streikojošus strādniekus, kuri protestēja pret zemām algām pie “Samsung Electronics” rūpnīcas Indijas dienvidos, jo viņi bez atļaujas plānoja doties protesta gājienā, paziņoja amatpersonas.

Indijas policija aizturēja vairāk nekā 100 “Samsun...

"Samsung” rūpnīcas darbinieki vēlas augstākas algas un jau nedēļu boikotē darbu, traucējot ražošanu, kas veido aptuveni trešdaļu no uzņēmuma ikgadējiem ieņēmumiem Indijā — 12 miljardiem dolāru (aptuveni 10,6 miljardiem eiro), ziņo “Reuters”. 

“Samsung” darbinieku protesti ir ietekmējuši Indijas premjerministra Narēndra Modi plānus piesaistīt ārvalstu investorus, lai tie ražotu preces Indijā, kā arī viņa mērķi trīskāršot elektronikas ražošanu un iegūt 500 miljardus dolāru sešu gadu laikā. Ārvalstu uzņēmumi arvien biežāk izvēlas ražot Indijā, piesaistīti lētā darba spēka un vēlmes diversificēt piegādes ķēdi ārpus Ķīnas dēļ.

Darbinieki kopš pagājušās nedēļas protestē pie telts netālu no rūpnīcas, pieprasot augstākas algas, arodbiedrības atzīšanu, kuru atbalsta ietekmīga darba grupa – Indijas arodbiedrību centrs (CITU), un labākus darba apstākļus. “Samsung” nevēlas atzīt nevienu arodbiedrību, ko atbalsta valsts darba grupa kā CITU, un sarunas ar darbiniekiem un štata valdības amatpersonām nav novedušas pie risinājuma, informē “Reuters”. 

“Samsung” rūpnīca aptuveni nodarbina 1800 darbiniekus, un vairāk nekā 1000 no tiem streiko. Rūpnīca ražo ledusskapjus, televizorus un veļas mazgājamās mašīnas. Policijas amatpersona Shanmugam sacīja, ka nav noteikts laiks, cik ilgi darbinieki tiks aizturēti.