Anglijā aizliegs rādīt ātro ēstuvju ēdienu reklāmas bērniem
foto: Shutterstock
Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 17:22

Anglijā aizliegs rādīt ātro ēstuvju ēdienu reklāmas bērniem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pēc Lielbritānijas valdības jaunajiem noteikumiem, kas paredzēti sabiedrības veselības uzlabošanai, ātro ēstuvju ēdienu reklāmas uz britu televīzijas ekrāniem būs redzamas tikai pēc pulksten deviņiem.  

Anglijā aizliegs rādīt ātro ēstuvju ēdienu reklāma...

Šī izmaiņa tiks ieviesta 2025. gada oktobrī, ziņo "Euronews." Pirms pulksten deviņiem būs aizliegts reklamēt produktus, kas satur daudz tauku, sāls un cukura. Endrjū Gvinne, Lielbritānijas veselības ministrs, ir apstiprinājis, ka ātrās ēdināšanas reklāmas tiks pievienotas aizliegtā satura sarakstam kopā ar azartspēlēm, alkoholu un prezervatīviem, kurus var rādīt tikai pēc pulksten deviņiem.

Tā ir daļa no sabiedrības veselības iniciatīvas, kuras mērķis ir uzlabot valsts veselības stāvokli un samazināt slodzi uz Nacionālo veselības dienestu (NHS) — Lielbritānijas bezmaksas veselības aprūpes sistēmu, kas saskaras ar nopietniem ekonomiskiem izaicinājumiem. Veselības ministrs skaidroja, ka šis aizliegums palīdzēs novērst bērnu aptaukošanos.

Vairāk nekā katram piektajam bērnam Anglijā ir liekais svars vai aptaukošanās jau 5 gadu vecumā, pirms uzsāk sākumskolu. Šis skaitlis palielinās līdz vairāk nekā trešdaļai, kad bērni sasniedz 11 gadu vecumu. Pasaules Veselības organizācijas Eiropas bērnu aptaukošanās uzraudzības iniciatīvas (COSI) dati no 2018. līdz 2020. gadam norāda, ka 33 Eiropas valstīs 29% bērnu vecumā no 7 līdz 9 gadiem ir liekais svars.

Jaunievēlētā Leiboristu valdība turpina iepriekšējās Konservatīvās valdības plānu, kuru izstrādāja premjerministrs Boriss Džonsons. Plānu bija paredzēts īstenot 2023. gadā, bet Riši Sunaks pārcela to uz 2025. gadu.

Premjerministrs Kīrs Starmers ir stingri izteicies par NHS finansējumu. Viņš ir paziņojis, ka NHS nesaņems vairāk līdzekļu, ja netiks veikta reforma, uzsverot, ka nepieciešamas izmaiņas NHS darbībā. Starmers ir ierosinājis 10 gadu plānu, lai risinātu dažas NHS problēmas, piemēram, samazinātu atkarību no dārga aģentūru personāla. Starmers valdība vispirms koncentrējas uz preventīviem pasākumiem. Ātrās ēdināšanas reklāmu aizliegums ir tikai viens no soļiem. Valdība izskata iespēju aizliegt smēķēšanu ārtelpās, tostarp bāros, dārzos un restorānos, lai samazinātu ar smēķēšanu saistīto slimību skaitu.

ES valstīs pārtikas nozarei ir atļauts pašai regulēt savu darbību, īpaši attiecībā uz neveselīgas pārtikas reklāmām. Ir noteikts, ka tā saucamo "neveselīgo pārtiku" nedrīkst reklamēt bērniem, kuri ir jaunāki par 13 gadiem, ja šī pārtika neatbilst noteiktiem uztura standartiem. Emma Kalverta, BEUC (Eiropas Patērētāju organizāciju biroja) vecākā pārtikas politikas speciāliste, norāda, ka pašregulācijai ir savi ierobežojumi. Viņa stāsta, ka uzņēmumi izmanto šī likuma "vājās vietas", lai turpinātu reklamēt neveselīgu pārtiku bērniem.