Zelenskis zina, kā piespiest Putinu uz mieru: liksim Krievijas iedzīvotājiem maksāt augstāku cenu par karu
foto: IPA / BACKGRID/ Vida Press
Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2024. gada 17. septembrī, 06:44

Zelenskis zina, kā piespiest Putinu uz mieru: liksim Krievijas iedzīvotājiem maksāt augstāku cenu par karu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Piespiest Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu sākt miera sarunas par Ukrainu var, liekot Krievijas iedzīvotājiem maksāt augstāku cenu par karu, paziņojis Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis zina, kā piespiest Putinu uz mieru: liks...

"Ja Krievijas iedzīvotāji nonāks briesmās, ja viņiem tiks atņemta komfortabla dzīve, ja viņiem būs jādzīvo bez elektroenerģijas kā mūsu cilvēkiem, viņi sapratīs kara cenu un viņi būs neapmierināti. Tad viņi sāks izdarīt spiedienu uz Putinu," intervijā CNN sacīja Zelenskis. Pēc viņa teiktā, Putins nebaidās no citām valstīm un to līderiem, bet baidās no Krievijas tautas sašutuma. Tāpēc Rietumu sabiedrotajiem jāpalīdz Ukrainai kļūt pietiekami stiprai, lai tā varētu liegt Krievijas iedzīvotājiem drošības un komforta sajūtu. Šajā gadījumā Zelenskis solīja, ka Rietumi redzēs: Putins "apsēdīsies un sāks sarunas".

"Diplomātiskie lēmumi ir labi, ja esi stiprs. Pretējā gadījumā Putins tajā pat nepiedalīsies. Un es domāju, ka pie citiem apstākļiem viņi [Krievijas iedzīvotāji] nebūs ieinteresēti apturēt karu," sacīja Zelenskis. Vienlaikus viņš norādīja, ka Ukraina līdz šim nav saņēmusi atļauju no ASV izmantot ASV tālšāvēju raķetes triecieniem Krievijai. Pēc viņa teiktā, ar šo ieroču palīdzību Kijiva ir iecerējusi uzbrukt militārajām bāzēm, nevis civilajai infrastruktūrai.

Septembra sākumā Zelenskis aicināja Rietumu sabiedrotos pabeigt karu līdz ziemas sākumam. "Darīsim tā, lai šis rudens kļūst par laiku, kad beigsies Krievijas agresija," uzsvēra Ukrainas līderis. Pirms tam viņš solīja izstrādāt "detalizētu plānu kara beigām" un prezentēt to otrajā "miera samitā" Ukrainā, kas paredzēts novembrī. Pasākumā, pēc Ukrainas prezidenta teiktā, jāpiedalās Krievijas pārstāvjiem.

Pirmajā samitā, kas norisinājās 15. līdz 16. jūnijā Šveicē bez Krievijas puses, tika apspriesti vairāki punkti no Zelenska "Miera formulas", kas paredz Ukrainas atgriešanos pie 1991. gada robežām. Putins paziņoja, ka viņš ir gatavs sākt sarunas ar Kijivu, taču pamatojoties uz vienošanos, kas Stambulā tika panākta 2022. gada pavasarī.