foto: Shutterstock
Gaļas ēdieni
2024. gada 10. septembrī, 12:00

Pelmeņi ar gaļu un dzērvenēm

Pēc šīs mīklas receptes vari pagatavot pelmeņus ar visdažādāko pildījumu – gan ar gaļu, gan dārzeņiem un sieru.

Pagatavošana

1

Miltus iesijā bļodā kaudzītē. Vidū izveido iedobīti un ieber sāli. Iesit olu, uzmanīgi ielej eļļu un ūdeni. Rūpīgi samīci gludu mīklu un atstāj uz kādām 20 minūtēm.

2

Tikmēr gaļu sagriez gabaliņos un samal. Ja gribas vijīgāku konsistenci, samal vēl vienu reizi. Nomizotu sīpolu sarīvē un pievieno gaļai. Pielej ūdeni, pieber sāli un piparus un samīci.

3

Mīklu sadali 6 daļās. Vienu daļu liec uz miltaina dēlīša un izveltnē plānu.

4

Ar tējkaroti liec pildījuma kaudzītes uz mīklas – vienādā attālumā citu no citas. Katrā kaudzītē iespied pa 1–2 dzērvenēm.

5

Izveltnē otru mīklas porciju un pārklāj pāri pildījumam. Tad vai nu ar atbilstoša lieluma cepumu veidnīti, vai glāzi izspied apaļus pelmeņus un nolīdzini maliņas. Tāpat rīkojies ar pārējām mīklas porcijām.

6

Lielā katlā uzvāri ūdeni un pieber sāli. Pa porcijām (atkarībā no katla izmēra) liec iekšā pelmeņus un vāri 8–10 minūtes.

7

Ņem vērā! ▪ Mīklu nevajadzētu izveltnēt par plānu, ja tādā pildījuma porcija būs prāvāka, pelmenis pārplīsīs. ▪ Lieliski, ja no agrākiem laikiem mājās saglabājies speciālais, pelmeņu veidošanai paredzētais režģis – ar to ātri un vienkārši vienā reizē var izspiest veselu porciju pelmeņu. Tikpat labi noder arī tagad veikalos nopērkamās veidnes, kas domātas ravioli gatavošanai. ▪ Kad pelmeņi izņemti no ūdens ar putu karoti, tie rūpīgi jānotecina, lai nebūtu slapji un bezgaršīgi. ▪ Bagātīgāka garša būs nevis ūdenī, bet buljonā vārītiem pelmeņiem.