Policisti veikli apiet sastrēgumus, braucot pa sabiedriskā transporta joslu. Vai tas atļauts?
Zināms, ka pa sabiedriskā transporta joslu nu jau ļauts braukt arī elektromobīļiem un dažās pašvaldībās atļauja dota arī velosipēdistiem.
Sabiedrība
2016. gada 22. februāris, 06:41

Policisti veikli apiet sastrēgumus, braucot pa sabiedriskā transporta joslu. Vai tas atļauts?

Jauns.lv

Kāds acīgs šoferis ievērojis visai elegantu veidu, kā Rīgas pašvaldības policisti (RPP) izlavās garām sastrēgumos stāvošiem automobiļiem. Policistu busiņš nesteidzīgi apbrauca gan viņu, gan pārējos, pārvietojoties pa sabiedriskā transporta joslu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Tas bija 13 janvāra ielā, izbraucot uz Krasta ielas. Saprotu, ka policijai, ātrajiem un ugunsdzēsējiem ir jādod ceļš, ja viņi brauc ar ieslēgtām sirēnām un bākugunīm, taču šie brauca bez tām,” neizpratnē ir Andris, šoferis no Rīgas. Vīrietis pauž arī zināmu mulsumu par braukšanas joslām, kuras pamatā paredzētas sabiedriskajam transportam.

Viņaprāt nav īsti godīgi ļaut pa šīm joslām braukt arī privātās firmas pārstāvošiem taksometriem: „Īsti nesaprotu to loģiku – pa šīm joslām var braukt autobusi, trolejbusi un taksometri. Kādēļ atļauts arī taksometriem? Vai tādēļ, ka tie ved cilvēkus? Es arī šad tad braucu pat ar pārpildītu automašīnu – arī samaksu no braucējiem varu pajautāt.”

Policisti drīkst

Kā skaidro Valsts policijas (VP) sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Ance Rozīte un RPP pārstāve Inese Krieviņa, transportlīdzekļu vadītāji, kuru transportlīdzekļiem ir speciāls krāsojums un piešķirts operatīvo transportlīdzekļu statuss, bez iedegtas mirgojošas zilas bākuguns un bez ieslēgta speciāla skaņas signāla nedrīkst ignorēt Ceļu satiksmes noteikumus, taču ar dažiem izņēmumiem – punktiem, kuri ierobežo transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu dažādās vietās, lai policijas darbinieki būtu spējīgi pildīt savus pienākumus.

„Šādiem transportlīdzekļiem, turklāt, bez bākugunīm un skaņas signāla ir  atļauts braukt arī pa sabiedriskajam transportam paredzētajām joslām. Līdzīgi nosacījumi attiecībā pret Ceļu satiksmes noteikumiem ir arī transportlīdzekļiem kuriem ir piešķirts operatīvo transportlīdzekļu statuss, bet nav speciāla krāsojuma. Policijas darbiniekiem, kuri vada šos netrafarētos transportlīdzekļus, pienākumu izpildes laikā arī var būt atļauts braukt pa pasažieru sabiedriskajiem transportlīdzekļiem paredzētajām joslām bez bākugunīm un speciālā skaņas signāla,” skaidro VP pārstāve.

Ja braukt atļaus visiem – josla zaudēs savu jēgu

Zināms, ka pa sabiedriskā transporta joslu nu jau ļauts braukt arī elektromobīļiem un dažās pašvaldībās atļauja dota arī velosipēdistiem. Taču, kā paskaidroja CSDD, papildus pieļāvumi attiecībā uz šīm brauktuvju joslām netiek plānoti. „Elektromobīļiem šī atļauja ir dota, lai veicinātu to popularitāti. Tas ir salīdzinoši jauns un ekoloģisks pārvietošanās veids. Tādējādi tiek ierobežots kaitīgo izmešu daudzums pilsētu centros un šādi noteikumi attiecībā pret elektromobīļiem ir visās Eiropas Savienības valstīs. Ja ļautu pa šo joslu braukt arī parastajiem transportlīdzekļiem, pat tad, ja būtu paredzēti kādi nosacījumus, piemēram, minimālais cilvēku skaits mašīnā, šī josla zaudētu savu jēgu,” skaidro CSDD sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Jānis Aizpors.

Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto, Agnese Gulbe/LETA

Tēmas