foto: Juris Rozenbergs
Kaktu meistari izposta jaunas ģimenes sapni par māju ārpus Rīgas
Sabiedrība
2018. gada 9. aprīlis, 06:30

Kaktu meistari izposta jaunas ģimenes sapni par māju ārpus Rīgas

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Jauna ģimene, Reinis un Eva Onzuli, nolēma pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas un uzbūvēt māju Baldones novadā. Viņi sapņoja par dzīvi privātmājā ar dārzu, kur labi justos arī viņu divi bērni. Rezultāts – par gandrīz 10 000 eiro ir uzsliets tikai karkass, nav ievērotas ne projekta prasības, ne celtniecības normatīvi, SIA "Green Module" valdes locekle Jana Cīrule palikusi klientam parādā 5751 eiro.

Jauna ģimene par 10 000 eiro tiek pie nekvalitatīva karkasa, nevis cerētās mājas

Cik defektus jūs varat saskaitīt?

gallery icon
55

Izpētot dažādus piedāvājumus, Onzuli izvēlējās nelielu koka karkasa māju 60 kvadrātmetru platībā. Nav liela, taču dzīvošanai pietiekama, jo tajā ir viesistaba, kas apvienota ar virtuvi, divas guļamistabas un vannas istaba. Pieņemamā cena ļāva iztikt ar ģimenes uzkrājumiem, neņemot kredītu.

Sākums bija cerīgs

Internetā Onzuli atrada labas atsauksmes par uzņēmumu "Fūgo Moduļi", kuru pārstāvēja Gundars Fleiss. Onzuli ar viņu vairākas reizes tikās uzņēmuma angārā Purvciemā, Kroņu ielā 13A. Tur uz vietas viņi redzēja, kā top karkasa mājas, radās ļoti labs iespaids. Fleiss pastāstīja par būvniecības gaitu un izmaksām un apņēmās uzcelt māju.

Taču, kad vajadzēja parakstīt līgumu, Fleiss 2017. gada maijā Onzulus iepazīstināja ar SIA "Green Module" valdes locekli Janu Cīruli, jo līgums esot jāparaksta ar viņu. Kāpēc Fleiss pats neparakstīja līgumu, bet ieteica Cīruli? Izrādās, jau 10. maijā "Fūgo Moduļi" tika likvidēta.

Vēlāk, 2017. gada 22. septembrī, reģistrēts cits uzņēmums, SIA "XL Moduls", ar statūtu kapitālu 1 eiro. Interesanti, ka "XL Moduls" mājaslapas adrese ir fugo.lv, tāda pati, kāda bija "Fūgo Moduļiem", un mājaslapā kā "XL Moduls" kontakttālrunis norādīts Fleisa mobilā tālruņa numurs.

Reinis Onzuls 2017. gada 7. jūnijā noslēdza līgumu ar Janu Cīruli, nenojaušot, ka sadarbība nākotnē radīs nopietnas problēmas. Līgumā paredzēts 90 darbdienu laikā, tātad līdz 2017. gada 12. oktobrim, uzbūvēt vienstāva divu moduļu saliekamo ēku 60 kvadrātmetru platībā.

Līgums noslēgts par 20 000 eiro, ieskaitot 21% PVN 3471,08 eiro apmērā. Par šo naudu "Green Module" apņēmās uzcelt māju bez iekšējās apdares. Līgumā rakstīts, ka maksājumus Onzuls veic, pamatojoties uz "Green Module" iesniegtajiem rēķiniem.

Papildus šiem darbiem klientam pašam bija jāapmaksā arhitekta pakalpojumi, ārējo tīklu montāža, apkures sistēmas izveide, santehnika un iekšējā apdare, jo šie darbi līgumā nav paredzēti. Ģimene jau priecīgi plānoja, kā rudenī iekārtosies jaunajā mājā, taču prieki nebija ilgi, jo darbi sāka kavēties.

Gumijas stiepšana

Līguma parakstīšanas dienā Onzuls samaksāja 6050 eiro avansu, lai celtnieki varētu sākt būvniecību angārā. Moduļu mājas izgatavo slēgtā telpā, pēc tam gatavā veidā nogādā uzstādīšanas vietā, kur samontē pāris dienu laikā. Taču radās dažādas aizķeršanās, kuras kavēja darbu sākšanu. Vēlāk uzņēmums no Purvciema pārcēlās uz Maskavas ielu 430, kur telpas varēja noīrēt lētāk. Uz pārvākšanās laiku darbus atkal atlika, Onzuli pacietīgi gaidīja. Beidzot pēc diviem mēnešiem, augustā, jaunajā angārā sametināja metāla rāmi, uz kura balstīsies grīda. Tolaik Onzuls visus būvniecības jautājumus risināja ar Fleisu.

Taču tad Fleiss paziņoja, ka brauks uz Norvēģiju un viņa vietā paliek Cīrule. Darbi atkal sāka kavēties, Cīrule klientam stāstīja, ka Fleiss viņu apkrāpis, paņēmis naudu un aizmucis uz ārzemēm, apgalvo Onzuls. Piezvanot Fleisam, klients saņēma pavisam citu atbildi – Cīrule viņam esot parādā neizmaksātu naudu.

Nu pasūtītāji saprata, ka iekļuvuši nepatikšanās, un nezināja, kam lai tic. Taču nauda bija samaksāta, līgums parakstīts, un nācās turpināt sadarbību ar Cīruli un "Green Modules". Tikmēr Fleiss pastāstīja Reinim Onzulam, ka tagad sadarbojas ar citu uzņēmumu, "XL Moduls".

Termiņš nokavēts

Darbi nevirzījās, un nākamajā tikšanās reizē Cīrule varēja parādīt tikai to pašu metāla rāmi. Onzuli redzēja, ka angāra durvis ir pārāk mazas, lai pa tām dabūtu laukā gatavo māju, taču Cīrule solīja būvēt platākus vārtus. Kāpēc uz vietas nav neviena strādnieka? “Viņi Jēkabpilī būvē citu objektu,” atbildējusi Cīrule.

Septembra beigās beidzot bija sanagloti sienu karkasi. Cīrule kā ar jauno darbu vadītāju Onzulus iepazīstināja Ivaru Požarnovu, kuram pieder SIA "Scandic Homes" un ir liela darba pieredze Skandināvijas valstīs. Taču darbi joprojām kavējās.

Cīrule un Požarnovs apgalvojuši, ka trūkst naudas, un Onzuls, kaut arī negribīgi, tomēr 3. oktobrī iemaksāja avansu – vēl 3630 eiro. Beidzot mājas sagataves atveda uz zemes gabalu, taču tā nebija gatava māja, bet tikai kaudze ar sanaglotiem sienu karkasiem un metāla rāmis grīdai. Bija uztaisīti 16 stabveida pamati, tālāk būvniecība nenotika. Cīrule turpinājusi stāstīt, ka visa nauda ir ieguldīta materiālos, to apgalvojis arī Požarnovs.

Onzuls 18. oktobrī ieskaitīja vēl 6050 eiro. Kopā firma "Green Module" nu jau bija saņēmusi 15 730 eiro, līgumā noteiktais darbu pabeigšanas termiņš – 12. oktobris – pagājis. Tikai tagad darbi sāk straujāk virzīties. Zemes gabalā strādāja Požarnovs un trīs strādnieki. Viņi uzslēja karkasu, spāres apvilka ar jumta plēvi, sienas apsita ar zaļām Isoplat plāksnēm. Konstrukcija sāka izskatīties pēc mājas, kaut gan līdz gatavai ēkai vēl ļoti tālu.

Celtnieki klientam parādā 5751 eiro

Onzuli pieaicināja būvniecības ekspertu, lai novērtētu padarīto. Viņa atzinums – kvalitāte ir ļoti zema, kļūdu saraksts garš, no solītās skandināvu kvalitātes ne vēsts. Darbi turpinājās, taču kādā dienā strādnieki no būvlaukuma aizbrauca, atstājot visu pusratā. Požarnovs 23. oktobrī pauda, ka vajag vēl naudu, jo Cīrulei neesot, ko samaksāt strādniekiem.

Pasūtītāji domā citādi, jo eksperts ieguldītos līdzekļus ir novērtējis krietni zemāk par 15 730 eiro, ko Onzuli jau samaksājuši. Tās ir trīs ceturtdaļas no kopsummas, bet mājai nav ne sienu (tikai dēļu karkass ar Isoplat plāksnēm), ne grīdas, ne jumta seguma, ne logu un durvju!

Tikmēr Cīrule un Požarnovs klientiem turpinājuši klāstīt, ka visa nauda ieguldīta materiālos. Kad klienti vēlējās tos apskatīt, tukšajā angārā ieraudzīja tikai pāris vates ruļļus un dažas riģipša plāksnes. Tā nav tāmē norādītā vate, tātad nav viņu, bet no dažām riģipša plāksnēm nevar uztaisīt sienas visai mājai. Pārējo materiālu – logu, durvju, grīdu materiāla, jumta seguma – vispār nav.

Nu klientu pacietības mērs bija pilns, un 14. novembrī parakstīta vienošanās par līguma izbeigšanu. Aprēķināts, ka montāžas objektā ir ieguldīti materiāli par summu 5736 eiro un darbs 4243 eiro apmērā, kopā 9979 eiro. Klients Cīrulei ir samaksājis 15 730 eiro, tātad par 5751 eiro vairāk. Cīrule pašrocīgi uzrakstīja, ka piecu darbdienu laikā apņemas Onzulam atmaksāt starpību 5751 eiro apmērā. Varat minēt, vai klients šo pārmaksāto naudu ir saņēmis? Protams, nav.

Cīrules aizbildināšanās stāstus par tēmu, kāpēc darbi nav padarīti laikā, var izdot atsevišķā grāmatā. Viņu vajāja visdažādākās nelaimes – ķibeles personīgajā dzīvē, slimības, sabojājies mobilais telefons, blēdīgi sadarbības partneri, kuri piesavinās naudu, logu firma Lietuvā nespēj laikus izgatavot pasūtītos logus, jo izbeigušies stikli.

Vai mājas vidū augs zāle?

Uzbūvēto konstrukciju Likums un Taisnība apskatīja 4. martā. Atmiņā neviļus atausa pasaka par trim sivēntiņiem... Šajā būvē kļūdas ir jau pamatos. Projektā paredzēts pirms būvdarbu sākšanas noņemt esošo augsnes kārtu līdz grunts slānim 7 " (smilts smalka, vidēji blīva). Izraktie slāņi jāaizstāj ar vidēji rupju smilti, tas vajadzīgs, lai māja stāvētu uz stabila pamata un zem tās nekrātos mitrums.

Taču būvnieki ne tikai nav norakuši augsni un nav aizstājuši to ar blīvētu smilti, viņi nav pat noņēmuši velēnu. Jau tagad saulītē no zemes spraucas jaunie asni. Eva Onzule stāsta, ka zāle šajā gruntsgabalā izaug lekna, līdz ceļiem. Tātad jau aprīļa beigās, kad kļūs siltāks, mājas vidū zaļos zāle?

Kad sāka būvēt māju gruntsgabalā, projekts bija izstrādāts. Arī Cīrule nenoliedz, ka projekts viņai bija. Uz jautājumu, kāpēc zem mājas nav norakta zeme un pat nav noņemta velēna, Cīrule atbild: “Rudenī, kad mēs tur strādājām, nekādas zāles nebija. Tur bija dubļi.” Požarnovs stāsta, ka projektu nav redzējis, par augsnes norakšanu neko nezina, jo bijis paredzēts velēnu nosegt ar melno ģeotekstilu.

Pēc projekta, armētiem stabveida pamatiem jābūt 40 centimetru augstumā virs zemes. Dabā tie ir krietni zemāki, tikai apmēram 25 centimetrus augsti. Celtnieki, veidojot grīdu, nav ielikuši mitrumizturīgās OSB plāksnes. Ja pamati būtu 40 centimetru augsti, kā paredzēts projektā, kāds augumā mazs celtnieks vēl varētu palīst apakšā un tās piestiprināt, taču tagad to izdarīt nav iespējams.

Nekvalitatīvi kokmateriāli

Projektā rakstīts, ka nesošajām koka konstrukcijām jāizmanto 1. kategorijas zāģmateriāli ar koksnes mitrumu mazāku par 20%. Visas koka konstrukcijas jāapstrādā ar antiseptiku (pret puvi) un antipirēniem (pret degšanu).

Kādi izskatās šie kokmateriāli? Uzņēmumā PATA kokmateriāli skaidro, ka karkasa mājām izmanto kalibrētus materiālus (gludus, izlaistus caur biezumēveli). Nesošajām konstrukcijām vajadzīgs materiāls ar marķējumu CE 24 – koksnes mitrums ir 18%, materiāls ir izturīgs pret lieci un spiedi. Marķējumu (zīmogu) liek uz katra dēļa. CE marķējums ļauj kokmateriālus tirgot Eiropas Savienībā.

Daļai kokmateriālu ir šis marķējums, taču daļa ir parasti gatera dēļi bez marķējuma, par kuru slodzes izturību un mitruma procentu nekas nav zināms. Daži dēļi ir pat daļēji ar mizu, kas kategoriski nav pieļaujams, jo zem mizas var ieviesties kaitēkļi. Izmantoti arī nežāvēti dēļi, tiem jau uzmeties melnais pelējums, kas ir kaitīgs cilvēku veselībai, īpaši bērniem. Cīrule tomēr apgalvo, ka visi kokmateriāli atbilst Eiropas Savienības kvalitātes prasībām...

Viena sija virs virtuves zonas ir sanaglota no sešiem dēlīšiem. Nesošā konstrukcija tāda nevar būt! Jumta tvaika plēve nav nostiepta, tai izveidojušies lieli vēderi. Tajos krājas mitrums un tek lejā pa Isoplat plāksnēm, tās bojājot.

Uz jautājumiem, kāpēc uzbūvēts brāķis, Cīrulei un Požarnovam pārsvarā ir divi atbildes varianti: “Reinis tā gribēja” vai “Tas ir pagaidu variants.” Onzulam 20. oktobrī ir dzimšanas diena, pēc līguma mājai šajā laikā vajadzēja būt gatavai. Celtnieki bija termiņus nokavējuši, un pasūtītājs lūdza, lai līdz dzimšanas dienai māja būtu vismaz zem jumta. Tagad celtnieki saka, ka uzbūvētā konstrukcija ir pagaidu variants uz dzimšanas dienu, pēc tam varēs pārtaisīt...

Celtnieki bez sertifikāta

Visām firmām, kuras grib sniegt būvniecības pakalpojumus, jābūt reģistrētām Būvkomersantu reģistrā, citādi nevar nodarboties ar celtniecību. Latvijas Būvinženieru savienības biroja vadītāja Ilze Zālamane informē, ka uzņēmuma vadītājs var nebūt sertificēts celtniecības speciālists, ja viņš ir labs organizators. Taču firma var kļūt par būvkomersantu tikai tad, ja tajā strādā kaut vai viens sertificēts būvniecības speciālists.

Būvspeciālista sertifikātu arhitektiem un būvniecības speciālistiem piešķir saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 610 Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi. Būvdarbus vadīt drīkst tikai sertificēts speciālists.

Lai pretendētu uz būvspeciālista sertifikātu, jābūt 1. līmeņa augstākajai izglītībai (koledža) un piecu gadu darba praksei vai 2. līmeņa augstākajai izglītībai (augstskola) un triju gadu darba praksei. Jānoliek eksāmens un jāsamaksā 150 eiro par sākotnējo kompetences novērtēšanu, lai saņemtu sertifikātu. Viens šāds speciālists drīkst strādāt ne vairāk kā trijās firmās. Sertifikātu saņemt nav nemaz tik viegli, un tas jāatjauno katru gadu. Ja konstatē pārkāpumus, sertifikātu anulē.

Būvniecības informācijas sistēmā noskaidrojām, ka ne "Green Module", ne "XL Moduls", ne "Scandic Homes" nav reģistrētas Būvkomersantu reģistrā. Jana Cīrule, Ivars Požarnovs un Gundars Fleiss nav reģistrēti Būvspeciālistu reģistrā.

Joprojām sola

Jana Cīrule "Likumam un Taisnībai" klāsta, ka tagad mēģina vienoties ar Reini Onzuli par termiņu, kurā viņa atmaksās 5751 eiro lielo pārmaksu. Taču šāda vienošanās jau bija noslēgta rudenī, un naudu vajadzēja atmaksāt novembrī. Uz jautājumu, kāpēc tas nav izdarīts, Cīrule atbild: “Acīmredzot bija tādi apstākļi.”

Ivars Požarnovs par žurnālistes zvanu ir gluži vai priecīgs – viņš kā "Scandic Homes" pārstāvis ir vērsies policijā par to, ka Onzuli viņu apmelojot. Drīzumā Reinis Onzuls saņemšot pirmstiesas brīdinājumu. Požarnovu neapmierina tas, ka saistībā ar šo projektu tiek pieminēta viņa firma "Scandic Homes". Viņš gan šajā firmā nestrādā, jo gatavojas pasludināt savu kā fiziskas personas maksātnespēju sakarā ar viņa iepriekšējās firmas bankrotu pirms trim gadiem.

Požarnovs stāsta, ka viņam ar Cīruli nebija noslēgts darba līgums, bija tikai mutiska vienošanās. Viņš kopā ar trim citiem cilvēkiem pildījis Cīrules dotos darba uzdevumus, strādājis kā celtnieks, nevis kā darbu vadītājs. Požarnovam nav ne speciālās izglītības, ne sertifikāta, taču, kā pats apgalvo, viņam ir liela darba pieredze, strādājis Norvēģijā, uzcēlis ap 100 karkasa māju. Arī Cīrule neslēpj, ka viņai nav izglītības celtniecībā, taču tas neesot vajadzīgs, jo viņas firmā strādājot sertificēti speciālisti, piemēram, Ivars Požarnovs...

Ko darīt?

Latvijas Neatkarīgo ekspertu asociācijas eksperts celtniecības jautājumos, 5. kategorijas būvinženieris Sergejs Kondratjevs iesaka Onzuliem vispirms vērsties sava novada būvvaldē un uzaicināt būvinspektoru, lai viņš sastāda defektu aktu. Par defektu akta sastādīšanu nav jāmaksā.

Jāsagaida neatkarīgā eksperta slēdziens, ja darbu veicējs to ir apsolījis. Par nekvalitatīvajiem darbiem var iesniegt sūdzību Patērētāju tiesību aizsardzības centrā. Var uzrakstīt sūdzību arī Latvijas Būvinženieru savienībai, kas sertificē būvniecības speciālistus. Ja darbā konstatēs pārkāpumus, šie būvniecības speciālisti nesaņems sertifikātu.

Kaut gan SIA "Green Module" nav reģistrēta Būvkomersantu reģistrā, tā ir Latvijas Koka būvniecības klastera biedrs. Kā tas iespējams? Klastera izpilddirektors Gatis Zamurs stāsta, ka klasterī ietilpst arī Būvkomersantu reģistrā nereģistrēti uzņēmumi, jo tie strādā eksportam. Zamurs uzskata, ka nav vajadzības tērēt laiku un naudu nevajadzīgām lietām...

Zamurs gan atzīst, ka situācija ar Onzulu māju nav normāla. Koka būvniecības klastera sēdē 1. martā Cīrule apgalvoja, ka viņa par sava darba kvalitāti ir gatava likt roku uz sirds, un apsolīja uz objektu uzaicināt neatkarīgu būvekspertu, kurš novērtēs jaunbūves atbilstību projektam un būvnormatīviem. Cīrule arī apņēmās apmaksāt eksperta darbu.

Laiks rādīs, vai Cīrule pildīs savu solījumu, vai arī viņai kārtējo reizi sabojāsies telefons un notiks kāda cita nelaime.

Valdes locekļu personīga atbildība

Par laimi, tagad likumi ir mainījušies, un vairs nav tā, ka SIA par savām saistībām atbild tikai ar savu nelielo statūtkapitālu. Komerclikumā noteikts, ka uzņēmuma valdes locekļi par nodarītajiem zaudējumiem ir personīgi materiāli atbildīgi.

Komerclikuma 169. pantā rakstīts, ka valdes un padomes loceklim savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam. Valdes un padomes locekļi solidāri atbild par zaudējumiem, ko viņi nodarījuši sabiedrībai. Tātad ne tikai klientiem un pasūtītājiem, bet arī jebkurām citām personām.

Tālāk tajā pašā pantā rakstīts, ka valdes un padomes loceklis par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem neatbild, ja viņš pierāda, ka rīkojies kā krietns un rūpīgs saimnieks, kā arī rīkojies labā ticībā dalībnieku sapulces likumīga lēmuma ietvaros.

Tas, ka padome apstiprinājusi valdes rīcību, neizslēdz valdes locekļu atbildību sabiedrības priekšā. Prasījumus pret valdes un padomes locekli var iesniegt piecu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Komerclikumā ir paredzēta valdes un padomes locekļa vainas prezumpcija. Nevis klientam jāpierāda, ka valdes loceklis ir vainīgs, bet gan valdes loceklim jāpierāda, ka zaudējumi radušies ne viņa vainas dēļ. Tātad Onzuli piecu gadu laikā var vērsties tiesā un prasīt no Janas Cīrules kā SIA "Green Module" valdes locekles atlīdzību par visiem viņiem nodarītajiem zaudējumiem.

Šis likuma pants arī izskaidro Cīrules nemitīgo taisnošanos. Ja Onzuli sniegs prasību tiesā, Cīrule sitīs pie krūts un turpinās apgalvot, ka darījusi visu iespējamo, lai projekts tiktu pabeigts. Diemžēl nesanāca. No viņas neatkarīgu iemeslu dēļ...

Kas ir "Green Module"

Pēc "Lursoft" datiem, SIA "Green Module" statūtkapitāls ir 2845 eiro. Kopš 2017. gada 15. decembra šī firma vairs nav PVN maksātāja, tātad 2018. gadā tās bruto apgrozījums nevarēs pārsniegt 40 000 eiro.

"Green Module" darbības veidi ir reklāmas aģentūru darbība (pēc VID datiem) un interneta portālu darbība (pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem). Biznesa kontaktu katalogā kā darbības veidu firma norādījusi arī namdaru un galdniecības izstrādājumu ražošanu. Uz 2018. gada februāri firmai bija nodokļu parāds 6431 eiro apmērā.