foto: EPA
Nasing spešl II: tautas tribunāls soctīklos nespēj pārdzīvot Vējoņa angļu valodu ciemos pie Trampa
Sabiedrība
2018. gada 4. aprīlis, 19:20

Nasing spešl II: tautas tribunāls soctīklos nespēj pārdzīvot Vējoņa angļu valodu ciemos pie Trampa

Jauns.lv

Vakar Latvijas prezidents līdzās Lietuvas un Igaunijas līderiem viesojās pie ASV prezidenta Trampa, kur saziņai nācies izmantot arī valodu - angļu valodu. Latvijas prezidents runāja angliski, nevis latviski ar tulka palīdzību, un šis fakts kārtējo reizi sarūgtinājis sociālo tīklu lietotājus, proti, atkal nācies kaunēties par sniegumu.

Tā, piemēram, feisbuka lietotājs Sandis Štāls vērsās pie portāla Jauns.lv ar sašutuma pilnu vēstījumu, sak, vai tiešām mēs visi paliksim vienaldzīgi pret to, kā runā Raimonds Vējonis? Pilsonis Štāls norāda, ka ir nepieņemami, ka jau kārtējo reizi nākas kaunēties par valsts pirmo amatpersonu angļu valodas prasmi, - tas darot neciešamu kaunu un esot negods vispasaules līmenī. 

Cilvēki tviterī norāda, ka ir kauns par Vējoņa angļu valodas prasmi un izrunu. Vienlaikus daudzi analītiskāki prāti vaicā - bet vai jūsu pašu izruna ir labāka? No amatpersonām tiek gaidīta nevainojama valodas prasme, taču aizmirsts, ka sevi jau parasti nedzird.

Tāpat cilvēki atzīmē, ka Vējoņa kungs tikšanās laikā ar Trampu labāk būtu runājis latviski, izmantojot tulka pakalpojumus, tomēr Vējonis izvēlējās ar Trampu un Baltijas kolēģiem runāt pats, bez tulka.

Cilvēki sociālajos tīklos aicina turpmāk amatpersonu kritērijos iekļaut reālu valodas prasmi, jo lielākoties politiķi savos CV norāda lieliskas angļu valodas zināšanas. Taču saprast un lasīt nav tas pats, kas spēt angliski labi runāt. 

Kā tad īsti tas skanēja?

Baltijas valstu prezidenti ASV tiekas ar Donaldu Trampu

Baltijas valstu prezidenti ASV tiekas ar Donaldu Trampu

gallery icon
34

Jau vēstījām, ka otrdienas vakarā sociālā tīkla "Twitter" lietotāji no Latvijas vīpsnāja par kādu video fragmentu no Baltijas valstu prezidentu un ASV prezidenta Donalda Trampa kopīgās preses konferences. Tīmeklī publicētajā video izgriezumā redzams, ka Tramps Vējoni mudina izvēlēties žurnālistu, kuram ļaut uzdot jautājumu.

"Izvēlieties žurnālistu, lūdzu. Jūs varat izvēlēties žurnālistu - ideālā gadījumā no Baltijas. Īstas ziņas, nevis viltus ziņas," joko Tramps, savukārt Vējonis tikmēr vienkārši mulsi smaida un aicinājumam izvēlēties mediju pārstāvi neatsaucas. 

Cilvēki to uztver dažādi - daži to uztvēruši kā komplimentu no Trampa, ka Baltijā ir īsti, nevis viltus ziņu žurnālisti.