Sabiedrība
2017. gada 12. jūnijs, 14:04

Latvieši un krievi: cilvēki sociālajos tīklos diskutē par Aļonas Ostapenko nacionalitāti

Kasjauns.lv

Pagājušajā sestdienā, kad Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko triumfēja Francijas atklātajā tenisa čempionātā, vairums pašmāju sociālo tīklu lietotāju nekavējoties pauda lepnumu un prieku par meitenes paveikto. Taču nu internetā parādījušās arī diskusijas, kurās, izdzirdot par Aļonas sasniegumiem sportā, cilvēki ņēmušies apspriest ko citu – viņas nacionalitāti.

Aļona Ostapenko pozē ar "Roland Garros" uzvarētājas balvu

Latvijas sportiste Aļona Ostapenko, kura sestdien sensacionāli triumfēja Francijas atklātajā tenisa čempionātā, svētdien piedalījās oficiālajā uzvarētājas fotosesijā.

gallery icon
43

Tiesa gan, kašķi par atsevišķu Latvijas spožāko personību nacionālo piederību nav nekas jauns. Līdzīgas sarunas iepriekš noritējušas gan par sportistiem, gan arī mūziķiem un aktieriem.

Šķiet, ka viss nepieciešamais, lai nokļūtu šādu debašu centrā – izcelties ar kādu sasniegumu, un piedzimt ar nelatvisku uzvārdu.

Nacionalitātes jautājums

Iedalījumu krievos un latviešos pēc Aļonas uzvaras kritizējis žurnālists Bens Latkovskis. Savā “Twitter” profilā rakstot: “Visā pasaulē Ostapenko un Rastorgujevs tiek uztverti kā latvieši. Tikai pie mums ir šis nejēdzīgais dalījums latviešos un krievos.”

Aizstāvot latviešu tendenci iedalīt līdzcilvēkus nacionalitātēs, Triju Zvaigžņu ordeņa lielvirsnieks, bijušais brīvības cīnītājs un cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas “Helsinki 86” (H86) dalībnieks Jānis Rožkalns raksta: “Nu ne jau latvieši pie tā vainīgi, ka "Saskaņai" līgums ar Putina partiju un viņi te darbojas, kā īstena 5. kolonna.”

Pēcāk sarunai pievienojas pazīstamais jurists Aivars Borovkovs, paužot, ka viņam apnikusi politiķu un mediju piekoptie “naida meklējumi”.

Arī bijušais KNAB priekšnieks, jurists Aleksejs Loskutovs iesaistās diskusijā:

 Aļonai uzrodas arī tieši runājoši aizstāvji:

Tikmēr jāatgādina, ka pati Aļona latviski runā nevainojami. Iepriekšējo gadu intervijās sportiste pat piebildusi, ka iepriekš izmantojusi latviešu valodu sarunās ar savu mammu, kura ilgus gadus ir arī viņas trenere, lai krievu sāncenses nesaprastu, kas tiek pateikts.

Aļonas emocionālais triumfs, uzvarot spēcīgo Simonu Halepu

Aļonas emocionālais triumfs, uzvarot spēcīgo Simonu Halepu

gallery icon
74

“Latviski parasti runājam, kad spēlēju pret krievu meitenēm, lai viņas nesaprastu. Tomēr kopumā ir foršāk runāt latviski, jo tad neviens mūs nesaprot. Zināt latviešu valodu ir ļoti liels pluss, tomēr lamuvārdus televīzijā nedrīkstētu teikt arī latviski,” kādā 2016. gada “Neatkarīgās Rīta avīzes” intervijā pauda sportiste.

Tikko pēc uzvaras sociālajos tīklos nonācis arī video, kurā Aļonas mamma Jeļena Jakovļeva, redzama dziedam Latvijas himnu:

Pēc Aļonas uzvaras, arī prezidents Raimonds Vējonis portālā "Twitter" veltījis meitenei uzslavas:

Kā ziņots, 20 gadus vecā Ostapenko sestdien pārrakstīja Latvijas sporta vēsturi, pārspējot spēcīgo Rumānijas tenisisti Simonu Halepu un triumfējot Francijas atklātā čempionāta sieviešu vienspēļu turnīrā. Ostapenko pieveica Halepu ar rezultātu 4-6, 6-4, 6-3. Pēc šī panākuma Aļona pasaules rangā ir pakāpusies līdz Latvijai nebijušiem augstumiem sieviešu tenisā, jo savulaik Larisa Neilande ir bijusi 13. pozīcijā. No Latvijas tenisistiem vienspēlēs augstāk ir bijis tikai Ernests Gulbis, kurš 2014. gadā bija sasniedzis 10. vietu pasaulē.

Aļona Ostapenko savā 20. dzimšanas dienā cīnās par vietu "Roland Garros" finālā

Pašlaik lieliskā sportiskajā formā esošā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko, kura tieši šodien svin savu 20. dzimšanas dienu, aizvada Francijas atklātā ...

gallery icon
57

Milzīgs vējš un māls acīs. Ostapenko "Roland Garros" ceturtdaļfinālā pret spēcīgo Vozņacki

Spēcīga vēja un lietusgāzes dēļ otrdien otrajā setā tika apturēts Latvijas dāmu tenisa otrās raketes Aļonas Ostapenko mačs Francijas atklātā ...

gallery icon
67