Kilbloka: elektroniskās grāmatas rada draudus latviešu grāmatniecībai
Grāmatizdevēja Vija Kilbloka.
Kultūra
2012. gada 18. jūnijs, 09:37

Kilbloka: elektroniskās grāmatas rada draudus latviešu grāmatniecībai

Jauns.lv

Elektroniskās grāmatas rada draudus latviešu grāmatniecībai, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" norāda izdevniecības "Apgāds Zvaigzne ABC" lielākā īpašniece un valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Ir viena būtiska lieta, ko neviens nenovērtē, - ar elektronisko grāmatu rašanos samazinās mazo valodu loma un vajadzība pēc tām. Tie ir draudu zvani latviešu grāmatniecībai, ja kaut kādu brīnumainu apstākļu sakritības rezultātā mums neizdosies latviešu lasītāju noturēt. Ja nebūs valsts politikas, kā saglabāt lasīšanu latviešu valodā, tad tā arī nesaglabāsies," brīdina uzņēmēja.

Viņa norāda, ka elektroniskais saturs ir lieta, kas pasaulē attīstās. Ar šī "zelta teļa" parādīšanos ir pieaugusi interese par "Zvaigzni ABC". Dažu gadu laikā saņemti daudzi piedāvājumi gan no investīciju fondiem, gan no citiem interesentiem.

""Zvaigznei" 20 gadu laikā ir sastrādāts ļoti liels intelektuālais īpašums. Tas varētu būt mūsu šī brīža un varbūt arī nākamības problēmu un veiksmju galvenais iemesls," akcentē Kilbloka.

Viņa arī uzsver, ka, ieviešot jaunās tehnoloģijas skolās, tam, ko iepērk kā mācību saturu, jābūt tādam, ko var izmantot ar jebkuru tehniku, nevis ar kādu noteiktu. "Te parādās citi spēlētāji un citas intereses, īpaši jau tehnoloģiju iepirkumos," norāda izdevniecības vadītāja.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis izdevis rīkojumu Valsts izglītības un attīstības aģentūrai izsludināt konkursu digitālo mācību līdzekļu un to metu jeb ideju izstrādei, informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Konkurss ir paredzēts visu skolu skolotājiem, taču tas nav domāts uzņēmējiem. Skolotājiem būs jāmeklē partnerība ar uzņēmējiem, kuri varētu nodrošināt viņu ideju īstenošanu dzīvē.

"Mēs vēlamies, lai visi konkursā tapušie mācību līdzekļi būtu publisks īpašums un lai tie nenonāk kāda viena uzņēmēja autortiesību lokā," sacīja Tukišs. Konkursā pieejamā summa būs 300 000 latu.

Nozare.lv LETA/Foto: Lita Krone/LETA