foto: Shutterstock
5 lietas, kas jāzina par Velsas korgiju - mazo suni ar lielu dūšu
Šie suņi kā jau ganu suņi ir skaļi, jo balss ir viņu instruments.
Mūsu mīluļi
2017. gada 26. jūnijs, 10:27

5 lietas, kas jāzina par Velsas korgiju - mazo suni ar lielu dūšu

"100 Labi Padomi"

Konsultē korgiju šķirnes suņu audzētāja ar divdesmit gadu pieredzi Ilze Labdzere.

Daži fakti par korgijiem

* Velsas korgijs ir sena mazo ganu suņu šķirne, kuras izcelsme noteikta Velsā aptuveni 10. gadsimtā, kad šo vietu apdzīvoja senie ķelti. Bet pastāv arī greznas leģendas, piemēram, par to, ka korgijus pembrokus cilvēkiem uzdāvināja fejas un elfi. 
* Nosaukumam ir iespējamas divas versijas – pundursuns vai sargsuns. Un ne velti, jo korgiji ir ņipri ganāmpulku gani, kas neļauj dzīvniekiem izklīst, kožot tiem kājās. Velsas korgijus izmantoja mājlopu pieskatīšanai, ieskaitot cūkas un putnus. 
* Korgiji ir iemīļota Lielbritānijas karalienes Elizabetes II suņu šķirne. Britu karaliene ir viena no labākajām šīs šķirnes pazinējām.

foto: Shutterstock

* Korgijus iedala divos tipos: Velsas korgijos pembrokos un Velsas korgijos kardiganos, kuri nedaudz atšķiras izskata un rakstura ziņā: pēdējie ir druknāki, ar lielāku galvu, ausīm un astēm. Kardiganiem ir nedaudz introvertāks raksturs. Suņu augums skaustā ir ap 30 centimetriem. Svars īskājainajiem sunīšiem: 10–13 kg pembrokiem un 14–15 kg kardiganiem. Tie ir vieni no mazākajiem ganu suņiem pasaulē ar garenu, druknu ķermeni un īsām, stiprām kājām.
* Pēc rakstura pembroks ir aktīvs un mīl pārvaldīt situāciju mājā. Tas ir gudrs suns un spēj analizēt situāciju, lai izvēlētos sev pašu pieņemamāko risinājumu. Savukārt kardigans vēros, kā būtu vislabāk saimniekam. Abu veidu korgijiem daudz jāstaigā un jāskraida. Tas nekas, ka suņiem īsas kājas, – tie ir spēcīgi, priecājas izskrieties un, ja iespējams, kādu drusku paganīt.  
Pembroks ir atvērts jauniem draugiem, bet kardigans var uzvesties kā īsts anglis: ja spētu, pavaicātu – vai mēs esam pazīstami?

foto: Shutterstock

Šie suņi kā jau ganu suņi ir skaļi, jo balss ir viņu instruments. Ja neļauj riet, iemanās to darīt klusināti, ar aizvērtu muti. Suņi skaļi sargā savu teritoriju, lepojas, ka var būt noderīgi, un dusmīgi uzries arī pāri galvai lidojošajam putnam. Korgiji ir gudri, un tos viegli var apmācīt. 
Velsas kardigana spalvai var būt plašāks krāsu diapazons, bet pembrokiem raksturīgas tikai trīs krāsas: ruda, sabuļa ar baltu un trīskrāsaina.
* Šogad aprit apaļi divdesmit gadi, kopš Latvijā ieveda Velsas korgijus pembrokus.

foto: Shutterstock

5 jautājumi par Velsas korgiju audzēšanu

1. Kāda dzīvesvieta sunim ir piemērota?
Ja tu jautātu korgijam, tas atbildētu īsi – gribu tur, kur ir mans saimnieks. Korgijus var turēt dzīvoklī, tikai jārēķinās, ka būtu vēlams tos vest garās pastaigās un veltīt laiku rotaļām. Privātmāja būtu piemērotāka, bet jāzina, ka korgiji skaļi rej. Ja suni atstāsi ārā un pats būsi telpās, zini, ka drīz vien mazais draugs aktīvi prasīs, lai taču laid to atpakaļ mājās, jo vēlēsies kontrolēt, ko patlaban dari. Arī privātmājas saimniekam jāved suns pastaigās.

2. Vai šie suņi labi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem?
Suns prot atrast kontaktu ar citiem dzīvniekiem, jo ir inteliģents un spēj izvērtēt notiekošo. Ar to vien nepietiks – mazais suns, kas savā sirdī jūtas liels, mēģinās kļūt par galveno. Ja cits mājdzīvnieks ienāk ģimenē pēc korgija, svarīgi, lai suns nezaudē ierasto saimnieka mīlestības un uzmanības daļu. Katrs suns ir individualitāte, jāzina sava drauga raksturs, lai izvērtētu, kāda būs reakcija, ja parādīsies vēl kāds mājas mīlulis. 

3. Vai korgijs kā mājas suns der jebkuram cilvēka temperamentam?
Ja vēlies suni, ar ko kopā vadīt daudz laika, sēžot uz dīvāna, korgijs tev nederēs. Tas būs aktīvs, skaļš, ieinteresēti tevi vēros, aicinās rotaļāties, priecāsies piedalīties mājas dzīvē. Suņi ir lieli gudrinieki un precīzi noteiks, vai izdosies saimniekam uzkāpt uz galvas. Un, ja varēs, noteikti izdarīs – tas jāņem vērā.

4. Kā suņi sadzīvo ar bērniem?
Korgiji labprāt rotaļājas ar bērniem un pielāgojas tā vecuma īpatnībām, piemēram, trīsgadīgs mazulis drīkstēs paplūkt suņa ausi, bet sešus gadus vecam bērnam suns liks saprast, ka tieši tāda pati rīcība nav pieņemama. Drošības nolūkos nevienas šķirnes suni nevajadzētu atstāt bez uzraudzības kopā ar mazu bērnu. Korgijs uzmanīs, vai bērnam ir rokā kaut kas ēdams, jo suņa pirmā vājība ir mīlestība uz saimnieku, bet otrā kā Vinnijam Pūkam – laiku pa laikam un vēlams bieži vajadzētu kaut ko uzēst. Taču suns ēdienu bērnam neatņems un ēdīs tikai tad, ja našķi dod vai tas nokrīt zemē.  

5. Kādi ir barošanas un kopšanas nosacījumi?
Vēlams suni barot ar piemērotu sauso barību, bet ne vairāk, kā ieteikts. Un tas nekas, ka suns ne tikai izēdīs, bet vēl arī izlaizīs bļodiņu un, ja ko ēdīsi, lūkosies tevī ar hipnotizējošu acu izteiksmi, kas skaidri norādīs, ka nabadziņš nav neko prātīgu ēdis jau vairākas dienas. Pārēšanās dēļ korgiji mēdz aptaukoties. Šiem suņiem nenovēro alerģisku reakciju uz pārtiku. 
Jārēķinās, ka suns met spalvu. Taču to viegli izķemmēt un spalva nesaveļas. Īso kāju dēļ pēc pastaigām korgijam jāmazgā ne tikai ķepas, bet arī vēders. Ieteicams regulāri apgriezt nagus un retu reizi arī pārlūkot, vai ausis ir tīras. 
Korgiji dzīvo apmēram trīspadsmit gadus. Kucēni maksā, sākot no 600 EUR. Ārzemēs pērkot, cena ir pāri 1000 EUR. Maksu audzētājs nosaka atbilstoši metiena iegūšanai iztērētajiem līdzekļiem.