foto: Ekrānuzņēmums
Latvijas jūtūberu pionieris paziņo, ka pamet Latviju - šo "miskasti"
Viens no senākajiem Latvijas jūtūberiem nostājas Īrijas sēņu lasītāju ordu pusē un emocionāli uzbudinātā noskaņojumā paziņojis, ka arī pamet valsti.
Trakā pasaule
2017. gada 4. decembris, 06:01

Latvijas jūtūberu pionieris paziņo, ka pamet Latviju - šo "miskasti"

Astrīda Bomis

Kasjauns.lv

31 gadu vecais Jānis Ābele, kurš viens no pirmajiem pirms apmēram astoņiem gadiem aizsāka videoblogošanu latviski vietnē "YouTube" savā jaunākajā video paziņojis, ka šo valsti pamet. Ābele jūtūberu saimē zināms kā "Cilvēks Ar Kameru" un viņam ir vairāk nekā 30 000 sekotāju.

Īsumā par Jāni - Cilvēku Ar Kameru

Jānis vietējā "YouTube" videoblogu veido kopš 2010.gada un uzskatāms par vienu no pašiem pirmajiem jūtūberiem. Vēlāk saimei viņam pievienojās skolnieces, piemēram, Evelīna Pārkera, Sindija Lo, Patrīcija Meldere un citas personas. Tagad vietējo jūtūberu kopiena mērāma jau daudzos desmitos videoblogeru, no kuriem gan tikai dažiem ir vērā ņemams sekotāju skaits.

Jānim Ābelem gadu gaitā uzkrājies 34 000 liels sekotāju pulks. Šie cilvēki noskatās katru video, ko savā profilā publicē Jānis. Laika gaitā blogošana viņam izvērtēs saimnieciskajā darbībā, proti, nav noslēpums, ka "YouTube" maksā par publicētajiem video - pasaulē populārākie jūtūberi ar šo nodarbi pelna naudu, savos vēstījumos integrējot produktu reklāmas un tamlīdzīgi.

Arī Latvijas jūtūbā daži (!) cilvēki ar šādu pseidodarbu pelna naudu. 31 gadu vecais "Cilvēks Ar Kameru" jeb Jānis satura ražošanai izsenis lūdz skatītāju ziedojumus - tas ir veids, kā gūt apmaksu par to laiku, kuru viņš velta video tapšanai un interesantam saturam. Būdams viens no populārākajiem jūtūberiem, Jānis savā kanālā regulāri testējis dažādu zīmolu produkciju, sniedzis atsauksmes un tādejādi veicinājis konkrētu patēriņa produktu noietu. 

Viņa rūpals ir arī dažādas mantu izspēles, konkursi internetā. Vienā no šādiem gadījumiem pirms apmēram 4 gadiem blogeris sastapis savu dzīvesdraudzeni.

Zem katra puiša video ir linki uz iespējām ziedot viņa nodarbei, jo tas esot nepieciešams konta uzturēšanai. Noprotams, ka skatītāju finansiāla labvēlība veido lielu daļu blogera ienākumu.

Jūtūberim "uzsprāgst dibens" - latvieša sapnis lasīt sēnes piepildījies

Savā jaunākajā video Jānis Ābele 20 minūšu garumā apcer nule medijos izskanējušo ziņu, ka Īrijas trešā lielākā sēņu audzētāja "CMP Mushrooms" centieni meklēt darbiniekus Latvijā guvuši vērā ņemamu atsaucību, proti, piemēram, jēkabpilieši izrādījuši milzu interesi par darbu sēņu fermās un algu 1600 eiro mēnesī neto.

Analizējot radušos situāciju, Jānis Ābele savus 34 000 skatītājus informē, ka ir skaidrs: cilvēku aizplūšana no Latvijas turpināsies, jo te minimālā alga ir izsmiekls un par to nav iespējams izdzīvot, apģērbties, izklaidēties. Vēl vairāk - arī viņš pats beidzot nolēmis "šo miskasti [Latviju]" pamest. Konkrētu galamērķi gan jaunais cilvēks nenorāda.

Jāpiebilst, ka Latvijas senākais jūtūberis piedalījies partijas KPV.LV dibināšanā. Kā zināms, pagājušajās pašvaldību vēlēšanās tieši Artusa Kaimiņa politiskais spēks guva vislielāko atsaucību no emigrējušajiem tautiešiem Īrijā un Lielbritānijā. Tiesa, Jānis jau gadu nav šīs partijas biedrs, tviterī norādīja Kaimiņš.

"Ja šādi viss turpināsies, tad nebūs, kas tajā gaterī par 500 eiro strādā. Nebūs, kas tajā "rimčikā" par 500 eiro strādā, nu! "Maximā" nebūs, kas strādā par krāvēju. Ne-būs!!! Jo viss šis zemā līmeņa darbaspēks dosies projām, bet cilvēki, kas sēž valdībā, to nesaprot," komentējot Finanšu ministrijas izstrādāto nodokļu reformu teic Ābele. Viņš aprēķinājis, ka parastam strādājošajam Latvijā vidēji "uz rokas" paliek apmēram 300 eiro. "Un ko tad tu par to vari izdzīvot?"

Dzimšanas dienas svinības - onlainā ar suši

Jānis Ābele savā jūtūbera karjerā publicējis apmēram 400 video, no kuriem vispopulārākie ir sadzīviskas dabas vēstījumi, piemēram, atraktīvi un asprātīgi veidoti sižeti par sievietēm, ēdienu, mājokļa lietām, automašīnām, resnumu, loterijas biļetēm, iepirkšanos. Izklaidējošo saturu vietumis papildina arī pārdomas par nopietnām problēmām - tādām kā valsts virzība, pedofīlija, Saeimas vēlēšanas, rīta stienis.

Latvijas jūtūberu saime lielākoties sastāv no nepilngadīgām personām, taču "Cilvēks Ar Kameru" ir viens no gados nobriedušākajiem, un viņam seko virkne jauniešu. Savu 31. dzimšanas dienu Jānis Ābele svinēja triju stundu garumā tiešraidē "YouTube" kanālā, kur pieņēma zvanus un ziņas no saviem sekotājiem, malkoja sarkanvīnu un par svētku maltīti izvēlējās tobrīd nodokļu skandāla epicentrā esošo "Tokyo City", pa telefonu pasūtot kaudzīti suši. Šo triju stundu dzimšanas dienas sēdēšanu vēroja 12 000 Jāņa Ābeles skatītāju.