foto: LETA
Cilvēki pikti un samulsināti jauno OCTA noteikumu dēļ. Lūk, kā būs patiesībā
Tā vasarā Iepretim Ministru kabineta ēkai notika mītiņš, lai paustu viedokli pret Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas sadārdzināšanu.
Bizness un ekonomika
2017. gada 4. oktobris, 10:58

Cilvēki pikti un samulsināti jauno OCTA noteikumu dēļ. Lūk, kā būs patiesībā

Kasjauns.lv

Vēsts, ka turpmāk obligātā civiltiesiskā transporta apdrošināšana (OCTA) būs jāiegādājas arī transportlīdzekļiem, kuri netiek lietoti uz ceļiem, otrdien izsauca lielu sabiedrības sašutumu, neizpratni un pat dusmas. Spriežot pēc cilvēku izteikumiem publiskajā telpā, daži nodomāja, ka apdrošināšana tagad būs jāpērk arī savai sarūsējušajai automašīnai, kuru nav bijis laika noņemt no uzskaitei vai spēkratam, kurš ziemā stāv garāžā, bet tiek izmantots tikai vasarā, taču tā nebūt nav. 

Kā skaidro Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) preses pārstāvis Gints Lazdiņš, OCTA nebūs jāiegādājas gadījumos, ja automašīna netiek izmantota. 

Lazdiņš atgādina, ka otrdien Ministru kabinetā (MK) tika atbalstīti grozījumi OCTA likumā, kas paredz arī normu, ka turpmāk OCTA transportlīdzekļiem jāiegādājas arī tad, ja tas netiek izmantots ceļu satiksmē, bet tiek lietots vietā, kur iespējama transportlīdzekļa braukšana. 

LTAB pieļauj, ka Finanšu ministrijas medijiem izplatītā ziņa acīmredzami interpretēta nepareizi, kā rezultātā izskanēja maldinoša informācija, ka OCTA būs jāpērk arī tad, ja auto netiek izmantots ceļu satiksmē. 

"Vēlamies precizēt, ka jaunie grozījumi attiecas nevis uz transportlīdzekļiem, piemēram, motocikliem, kas laikapstākļu dēļ ziemā tiek nolikti garāžā, bet gan tehniku, kas tiek izmantota darbam slēgtās teritorijās, pagalmos, pļavās, tīrumos, mežos, piemēram, lauksaimniecības tehnika, piekabes u.c. transportlīdzekļi," skaidro LTAB priekšsēdētājs Jānis Abāšins. 

"Ja ģimenes auto vai motocikls ziemā tiek novietots garāžā vai pagalmā un netiek lietots braukšanai, tad, līdzīgi kā iepriekš, OCTA nav jāiegādājas," viņš paskaidro.

Kāpēc veikti tādi grozījumi?

Minētie grozījumi OCTA likumā veikti, pamatojoties uz Eiropas Savienības direktīvu prasībām, un ir saistoši visās Eiropas Savienības (ES) valstīs. 

"Ļoti bieži dzirdam argumentu, ka, piemēram, specializētā lauksaimniecības tehnika praktiski nepiedalās ceļu satiksmē un tiek izmantota vienīgi lauku darbos. Tomēr arī lauku darbos vai pārvietojoties pa piemājas pagalmu, iespējams nodarīt bojājumus trešās personas mantai, vai vēl ļaunāk - cilvēkiem. Tādēļ, pamatojoties uz ES Tiesas spriedumu, bija nepieciešams precizēt konkrēto OCTA likuma pantu," skaidro Abāšins.

Reakcija sociālajos tīklos