foto: AFP/Scanpix/LETA
Tramps un Putins sajūsmā par abu sarunu Helsinkos
Donalds Tramps un Vladimirs Putins ar tulku starpniecību sarunājās vairāk nekā divas stundas.
Pasaulē
2018. gada 16. jūlijs, 17:38

Tramps un Putins sajūsmā par abu sarunu Helsinkos

Jauns.lv/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien atzina, ka viņa samits Helsinkos ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu sācies labi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tramps sacīja, ka sarunas bijušas "atklātas, tiešas un dziļi produktīvas".

"Mūsu attiecības nekad nav bijušas sliktākas par tām, kādas tās ir šobrīd. Tomēr tas aptuveni pirms četrām stundām ir mainījies. Es tam tiešām ticu," preses konferencē sacīja Tramps.

Arī Putins cildināja samita tikšanos kā ļoti sekmīgu.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Donalds Tramps un Vladimirs Putins ar tulku starpniecību sarunājās vairāk nekā divas stundas.

"Es tās [sarunas] uzskatu par ļoti sekmīgām un noderīgām," preses konferencē stāvot līdzās Trampam, sacīja Putins, vienlaikus cildinot "atklāto un lietišķo" samita atmosfēru.

Putins, runājot pēc vairākām sarunu stundām, norādīja, ka nav "objektīvu iemeslu" spriedzei ASV un Krievijas attiecībās.

"Visiem ir skaidrs, ka divpusējās attiecības atrodas sarežģītā posmā. Tomēr šīm grūtībām, pašreizējai spraigajai atmosfērai nav objektīvu iemeslu," skaidroja Putins.

Trampa un Putina samits Somijas prezidenta pilī

Samits notiek Somijas prezidenta pilī. Tikšanās sākās ar 55 minūšu novēlošanos, jo Putina lidmašīna Helsinku lidostā ieradās ar nokavēšanos. Tramps ...

gallery icon
33

Krievijas līderis arī sacīja, ka Tramps izvirzījis jautājumu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

"Man bija jāatkārto tas, ko es jau vairākas reizes iepriekš esmu teicis - Krievijas valsts nekad nav iejaukusies un neplāno iejaukties ASV iekšējās lietās," sacīja Putins.

Tramps pirmdien atturējās no Putina kritizēšanas saistībā ar apsūdzībām par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, norādot, ka Krievijas līderis kategoriski noliedzis, ka šāda iejaukšanās būtu notikusi.

ASV izlūkdienesti uzskata, ka Putins licis hakeriem un propagandistiem iejaukties 2016.gada vēlēšanās, lai palīdzētu uzvarēt Trampam.

"Man ir liela paļāvība uz maniem izlūkošanas cilvēkiem, bet es jums teikšu, ka prezidents Putins šodien bija ārkārtīgi stingrs un pārliecinošs savā noliegumā, un tas, ko viņš izdarīja, bija neticams piedāvājums," sacīja Tramps.

Putins, stāvot Trampam līdzās preses konferencē, pirms tam bija piedāvājis ASV izmeklētājiem apmeklēt Krieviju, lai nopratinātu 12 izlūkdienesta amatpersonas, kuras pagājušajā nedēļā bija apsūdzējis ASV īpašais prokurors Roberts Millers.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Putins arī slavēja sadarbību Krievijas un ASV drošības dienestu starpā, piebilstot, ka viņš dod priekšroku tam, ka sadarbība turpinās "cīņā ar terorismu un centienos garantēt kiberdrošību".

Krievijas ziņu aģentūras savukārt citē Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, kurš sacījis, ka sarunas bijušas "vairāk nekā lieliskas".

Putins preses konferencē atzina, ka cerējis uz Trampa uzvaru 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās, ņemot vērā Trampa solījumus uzlabot abu valstu attiecības.

"Jā, es gribēju, lai viņš uzvar, jo viņš runāja par Krievijas un Amerikas attiecību normalizāciju," skaidroja Kremļa saimnieks.

Putins arī noraidīja pieņēmumus, ka Krievijai būtu kompromitējoši materiāli par Trampu.

"Ir grūti iztēloties lielākas muļķības. Lūdzu, izmetiet šīs muļķības laukā no savām galvām," skubināja Krievijas prezidents.

Trampa oponenti ASV vairākkārt kritizējuši Trampu par pielabināšanos Putinam, izsakot pieņēmumus, ka Krievijas līderim varētu būt kompromitējoši materiāli par Trampu.

Putins un Tramps ieradušies Helsinkos

gallery icon
27

"Kad Tramps ieradās Maskavā kā uzņēmējs, es pat nezināju, ka viņš ir Maskavā," skaidroja Putins.

"Vairāk nekā 500 ASV uzņēmēju - augstākā ranga - ieradās uz Sanktpēterburgas ekonomikas forumu. Es pat neatceros viņu uzvārdus," sacīja Putins, noliedzot, ka Krievija viņus izspiegotu.

"Ko gan jūs domājat? Ka mēs organizējam operatīvo darbu par katru no viņiem un vācam kaut kādus kompromitējošus materiālus," vaicāja Putins.

Tramps savukārt sliktajās attiecības Maskavas un Vašingtonas starpā vainoja ASV izmeklēšanu, kas izvērsta saistībā ar apsūdzībām, ka Krievija iejaukusies ASV vēlēšanās.

Pirmdien vēl abu līderu tikšanās sākumā, klātesot žurnālistiem, Putins teica, ka "pienācis laiks pamatīgi parunāt gan par divpusējām attiecībām, gan par dažādiem "sāpīgajiem punktiem" pasaulē, un to ir pietiekami daudz, lai mēs tam pievērstu uzmanību".

Savukārt Tramps tikšanās sākumā sacīja, ka samitā tiks runāts "par visu - no tirdzniecības līdz bruņotajiem spēkiem, līdz kodoljautājumiem, līdz Ķīnai".

Samits notiek Somijas prezidenta pilī. Pirms sarunu sākuma Tramps un Putins kopīgi nofotografējās ar Somijas prezidentu Sauli Nīnisti, bet pēc tam sākās tikšanās divatā ar tulku līdzdalību. Samita otrajā daļā viņiem pievienojās augstas abu pušu amatpersonas.

Vēl pirms sarunām tika prognozēts, ka šajā samitā, ko pasaule gaidīja ar zināmu piesardzību, tiks apspriests ASV un Krievijas attiecību pašreizējais stāvoklis un turpmākās izredzes, skarot tādus tematus kā Sīrija, Ukraina, līgumi bruņojuma kontroles jomā un aizdomas par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

Tramps svētdien izteicās, ka no tikšanās ar Putinu negaida īpašus rezultātus. Intervijā telekanālam CBS viņš norādījis, ka no šīm sarunām "negaida neko sliktu, bet, iespējams, kaut ko labu".