foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja.
Rinkēvičs Ukrainas miera samitā aicina valstu līderus sekot Latvijas piemēram
Edgars Rinkēvičs.
Politika
2024. gada 16. jūnijs, 17:00

Rinkēvičs Ukrainas miera samitā aicina valstu līderus sekot Latvijas piemēram

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Citām valstīm vajadzētu sekot Latvijas piemēram, kas atvērusi trīs atbalsta centrus Ukrainā, kuros sievietēm un bērniem tiek sniegta dažāda veida palīdzību, Ukrainas miera samitā Šveicē pauda Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Diskusijā par gūstekņu un Krievijas deportēto Ukrainas bērnu atgriešanu Rinkēvičs nosodīja Krievijas mērķtiecīgi īstenotās deportācijas un uzsvēra starptautiskās sabiedrības iesaistes nozīmi, lai sekmētu Krievijas deportēto Ukrainas iedzīvotāju, sevišķi bērnu, atgriešanu un psiholoģisko rehabilitāciju. Viņš minēja, ka jāizmanto starptautiskās organizācijas un divpusējie kontakti.

Rinkēvičs samitā uzsvēra arī Krievijas noziegumu un cilvēktiesību pārkāpumu dokumentēšanas nozīmi, norādot uz ziņām par to, ka Krievijā esošie iesaukšanas vecumu sasniegušie ukraiņu puiši tiek pretlikumīgi iesaukti Krievijas armijā. Šādi pārkāpumi jānosoda un nolaupīto bērnu atgriešanā jāatbalsta Starptautiskajā krimināltiesa, uzsvēra Rinkēvičs.

Tāpat viņš pauda, ka "Krievijai karaspēks pilnībā jāizved no Ukrainas un jāatjauno Ukrainas teritoriālā integritāte starptautiski atzītajās robežās".