foto: Attēls radīts ar mākslīgā intelekta rīku
Uzbrukums Ukrainas ekonomikai: Krievija izmanto poļu zemniekus. Atklāj drošības eksperte.
Politika
2024. gada 1. marts, 18:45

Uzbrukums Ukrainas ekonomikai: Krievija izmanto poļu zemniekus. Atklāj drošības eksperte.

Jauns.lv

Ukraina ir ielenkumā. Ukrainas austrumos ir Krievijas tanki un rietumos poļu kravas mašīnas bloķē Ukrainas kravu nonākšanu Eiropas Savienībā. Bet kas stāv aiz šīm poļu kravas mašīnām? Atbild drošības eksperte Linda Curika, Kustības “Par!” kandidāte Eiropas vēlēšanās.

Polijas ārlietu ministrija ir norādījusi, ka daži no personāžiem, kas piedalās protestos, ko rīko poļu lauksaimnieki, iespējams, ir "Krievijas aģentu ietekmē", pēc tam, kad protesta akcijās parādījās plakāti, kas pauž atbalstu Putinam.[1] Vai tā varētu būt apzināta "provokācija"? Šīs akcijas organizatori, ne tikai bloķē Ukrainas lauksaimnieku kravas mašīnas ar graudiem, bet tiek bloķēta arī humānās palīdzības un militārā atbalsta nogādāšana Ukrainā.

Kas notiek uz Polijas-Ukrainas robežas?

Aptuveni trīs tūkstoši kravas automašīnas stāv rindās pie Ukrainas robežas ar Poliju un šī robežas blokāde ilgst jau mēnesi. Lai gan sākumā tika panākta vienošanās starp Polijas valdību un protestētājiem, 20. februārī protestētāji turpināja bloķēt vairākus Polijas un Ukrainas robežpunktus.

Polijas lauksaimnieki 26. februārī sākuši bloķēt robežas pāreju ar Slovākiju, uzskatot, ka tā tiek izmantota kā maršruts, lai Ukrainas produkciju nogādātu Polijā, apejot blokādi pie Ukrainas robežas. Šonedēļ Polijas lauksaimnieki ir izteikuši ideju bloķēt robežu arī ar Lietuvu.

Kādas ir poļu zemnieku prasības?

Polijas galvenā opozīcijas partija, nacionāli konservatīvā Likums un Taisnība (PiS), ir aicinājusi valdību nekavējoties ieviest embargo pret Ukrainas precēm, neraugoties uz to, ka tas būtu ES tirdzniecības noteikumu pārkāpums. Jāņem vērā, ka Polijā 7. aprīlī plānotas pašvaldību vēlēšanas un konservatīvās partijas Polijā, ar ievērojamu atbalstu lauksaimnieku rindās, izmanto šo situāciju sava politiskā labuma iegūšanai.

Protestētājiem ir vairākas prasības, kuru izpilde Ukrainai ir praktiski neiespējama, ņemot vērā to, ka valstī notiek karš. Protestētāji izvirzījuši prasību nepievienoties ES "zaļajam kursam", kas ietver pesticīdu un mēslojumu izmantošanas ierobežošanu un aizliegt Ukrainas lauksaimniecības produktu importu Polijā (putnu gaļa, cukurs, saulespuķu eļļa, olas un citi produkti).

Ukraina krīzes risināšanai, savukārt, piedāvā piecu soļu risinājumu, kas ietver Ukrainas piekrišanu Eiropas Komisijas ierosinātajiem ierobežojumiem attiecībā uz Ukrainas lauksaimniecības eksportu (putnu gaļa, olas un cukurs), Ukrainas produktu kvalitātes analīzi, priekšlikumu Eiropas Savienībā aizliegt Krievijas lauksaimniecības produktu importu un trīspusējas darba grupas izveidi, kas sastāvētu no Polijas, Ukrainas un Eiropas Komisijas.

Kāda ir Krievijas ietekme uz šo krīzi?

Polijas politiskā partija "Konfederācija" spēlē galveno lomu šajā blokādē. Tā ir partija, kas apvieno vairākas ideoloģiski līdzīgas organizācijas. Viņi sevi sauc par poļu lauksaimnieku interešu aizstāvjiem. Partijas “Konfederācija” nodaļu, kas atrodas uz austrumiem no Polijas-Ukrainas robežas, vada Rafals Meklers. Viņš arī ir viena no personām, kas uzsāka blokādi. Rafaels Meklers ir kravas automašīnu vadītājs, kas ikdienā pārvadā preces uz Baltkrieviju un Krieviju, bet pēdējā laikā uzsācis ceļu uz politiku.

"Konfederācijas" partijai ir atklāti prokrieviska programma. Tās pārstāvji iebilst pret sankcijām pret Krieviju. Rafals Meklers un vairāki partijas biedri jau ir iekļauti Ukrainas melnajā sarakstā (“Myrotvorec”). Rafala saiknes ar Krieviju nav tikai politiskā darbība – arī viņa biznesam ir būtiskas saites ar Krieviju.[2]

Vēl viens aktīvists ir Janušs Korwin-Mikke, kurš ir viens no “Konfederācijas” dibinātājiem un iepriekš bijis arī partijas līderis. 2014.gadā devas uz Krimu, lai tiktos ar Krievijas okupācijas administrtāciju. Viņš ir teicis, ka Ukraina ir ienaidnieks, nevis Krievija un 2022. gadā viņš izteica šaubas par Krievijas zvērībām Ukrainā, nosaucot Mariupoles slimnīcas bombardēšanu par "inscenētu".[3]

Tādu aktīvistu vēl ir daudz, kam ir saiknes ar prokrievisko Polijas partiju “Konfederācija”, un kuri bijuši aktīvi protest rīkotāji.[4] Lai gan tā teorētiski ir Polijas iekšpolitiskā problēma, tās ietekme sniedzas pāri Polijas robežām un ietekmē Ukrainas spēju pašiem parūpēties par savu ekonomisko izaugsmi un uzvarēt karā. Tādēļ mums šī poļu zemnieku organizētā blokāde ir jāskata nevis kā miermīlīga protesta akcija, bet gan, kā efektīva Krievijas ietekmes operācija, kas būtu jānocērt saknē, nevis jāpacieš.

Kādēļ šis ir izdevīgi Krievijai?

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Ukrainas graudu eksports ir bijis apdraudēts. 2023.gada 17. jūlijā Krievija pārtrauca Melnās jūras graudu iniciatīvu, caur kuru 65% kviešu tika eksportēti. Ukrainas graudu plūsmas nepārtrauktība ir būtiska globālai pārtikas drošībai. Tas ir arī viens no Krievijas propagandas argumentiem - ka graudu blokāde (te domāti Krievijas nozagtie graudi Ukrainai) apdraud globālo pārtikas drošību.[5]

Aptuveni 10% no Ukrainas lauksaimniecības eksporta notika caur Poliju, 6% - caur Ungāriju un 1,5% - caur Slovākiju. Ja robeža tiks bloķēta līdz februāra beigām, Ukrainas budžets var nesaņemt 185 miljardus eiro. Tie ir milzīgi un nevajadzīgi zaudējumi. [6]

Eksporta ierobežojumi Ukrainai nāk par labu Krievijas centieniem bloķēt Ukrainas ekonomikas izaugsmi. Ukrainas graudu eksporta papildu ierobežošana ļauj Krievijai gūt peļņu no savu graudu pārdošanas Eiropā. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka Eiropā brīvi nonāk graudi no Krievijas, bet Ukrainas lauksaimnieku produktu eksports Eiropā tiek bloķēts. Tas nav pareizi.

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās

Kustība “Par!” Eiropas vēlēšanās piedalās ar mērķi panākt Latvijas drošību caur Ukrainas uzvaru un ES un NATO paplašināšanu. Kustības “Par!” deputāte Eiropas Parlamentā strādās Latvijas nacionālajās interesēs un Ukrainas integrācijai Eiropā.

Pilnu Kustības “Par!” programmu lasi www.kustibapar.lv un raksti savu viedokli uz mes@kustibapar.lv

Politiskā reklāma. Politisko reklāmu apmaksā Kustība “Par!”


[1] https://notesfrompoland.com/2024/02/22/polish-farmers-protests-possibly-influenced-by-russian-agents-says-foreign-ministry-after-pro-putin-banner/

[3] https://24tv.ua/ukrayina_a_ne_rosiya_ye_vorogom_polshhi__skandalniy_yevrodeputat_n620183

[4] https://molfar.com/en/blog/hto-organizuvav-blokadu-na-polsko-ukrainskomu-kordoni