foto: Zane Bitere/LETA
Siliņa atmet ar roku "Apvienotajam sarakstam" — valdību veidos JV, ZZS un "Progresīvie"
Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa
Politika
2023. gada 1. septembris, 14:06

Siliņa atmet ar roku "Apvienotajam sarakstam" — valdību veidos JV, ZZS un "Progresīvie"

Jauns.lv/LETA

Pie nākamās valdības veidošanas pirmdien turpinās strādāt "Jaunā vienotība" (JV), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie", šodien preses konferencē kopā ar citiem JV politiķiem paziņoja Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV). Šāds paziņojums seko "Apvienotā saraksta" (AS) lēmumam nepievienoties šo triju partiju valdību.

Siliņa piebilda, ka "durvis zināmā mērā ir joprojām atvērtas" tām partijām, kas ir gatavas nolikt malā savus ideoloģisko uzstādījumus un vienoties par darāmo, taču nav laika līdz šim piedzīvotām "tukšām runām un garām tango dejām" koalīcijas veidošanā.

Kā ziņots, AS savu lēmumu nepievienoties šo trīs partiju topošajai valdībai, pamato ar to, ka "neatbalstīs nestabilu, valsts drošību un starptautisko reputāciju vājinošu valdību ar Lemberga izšķirošu ietekmi".

Lai gan Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicināja sākt valdības izveidi no baltas lapas, norādot uz iespēju iesaistīt piecas partijas koalīcijas veidošanā, JV un Siliņa esot izvēlējušās "nevis strādāt pie Latvijas drošības interesēm visatbilstošākās valdības modeļa, bet acīmredzami pildīt no sabiedrības slēptas vienošanās", uzskata AS. Partiju apvienības ieskatā sarunu nedēļas laikā "manipulatīvi no procesa tika izslēgta" Nacionālā apvienība (NA), tāpat esot ignorēti AS priekšlikumi par sankcijām pakļautu personu ietekmes reālu samazināšanu.

"Tā vietā tiek izteikti ultimatīvi piedāvājumi pievienoties nestabilai un vērtībās nebalstītai valdībai un faktiski atmazgāt sankcijām pakļauta oligarha ietekmi," uzsver AS politiķi. AS pauž, ka tas apliecinot acīmredzot slēptas vienošanās un saistības pret Ventspils politiķi Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij"/ZZS), kas tika veiktas prezidenta vēlēšanu laikā un kas izrādījušās "saistošākas un nesalaužamākas par nacionālās drošības interesēm un valsts reputāciju".

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.