foto: PantherMedia / Sandra Dombrovsky
Divos novados un vairākos pagastos nosaka Āfrikas cūku mēra ierobežojumu teritorijas
Mājas cūka.
Sabiedrība
2021. gada 20. augusts, 13:02

Divos novados un vairākos pagastos nosaka Āfrikas cūku mēra ierobežojumu teritorijas

Jauns.lv / LETA

Divos novados un vairākos pagastos nosaka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežojumu teritorijas, liecina Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora pienākumu izpildītājas Kristīnes Lembergas paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pēc ĀCM saslimšanas gadījumiem mājas cūkām Ventspils novadā un Ludzas novadā, lai nepieļautu slimības izplatīšanos, noteikta ĀCM trešā riska zona Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Ziru pagastos, un daļā Tārgales pagasta teritorijas un Piltenes pilsētā, kā arī Ludzas novada Briģu, Nirzas pagastā, daļā Līdumnieku pagasta teritorijas, daļā Ciblas pagasta teritorijas, daļā Lauderu pagasta teritorijas, un daļā Zaļesjes pagasta teritorijas un Zilupes pilsētā.

Trešā riska zona noteikta saskaņā ar jaunākajiem grozījumiem Eiropas Komisijas Īstenošanas Regulā, kā arī pamatojoties uz Veterinārmedicīnas likumu.

PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Māra Užule skaidroja, ka ĀCM trešā riska zona ir teritorija, kurā saslimšana ar ĀCM ir konstatēta gan mājas, gan meža cūku populācijā, un kurā noteikti stingri biodrošības pasākumi un cūku (dzīvu dzīvnieku, cūkgaļas, cūkgaļas produkcijas un cūku izcelsmes blakusproduktu) pārvietošanas ierobežojumi.

Minētā ierobežojumu zona pastāvēs līdz Latvija ar uzraudzības rezultātiem pierādīs Eiropas Komisijai un citām dalībvalstīm, ka minētajā teritorijā visas izmeklētās mājas cūkas ir negatīvas uz ĀCM un visi preventīvie piesardzības un biodrošības pasākumi tiek ievēroti.

Rīkojums stājas spēkā 20. augustā un ir spēkā līdz attiecīgo grozījumu veikšanai Ministru kabineta noteikumos "Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība".

Jau ziņots, ka slimība jūlija beigās konstatēta Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši", kas bija pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē. Zemnieku saimniecībā "Oši" veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, kuros iznīcinātas visas novietnē esošās cūkas.

Savukārt augusta sākumā ĀCM uzliesmojums tika konstatēs Ludzas novada Briģu pagastā kādā piemājas saimniecībā, kurā tiek turētas četras cūkas.

Ap abām saimniecībām noteikta aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta desmit kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.