Sabiedrība
2021. gada 8. augusts, 09:29

"Rīga tiek nepamatoti noplicināta," - Ķirsis neapmierināts ar pašvaldību finansējumu

Jauns.lv

Lai gan Rīgas domei ir miljarda eiro liels budžets, Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) ir pārliecināts, ka pārāk daudz galvaspilsētas naudas plūst uz citām pašvaldībām, vēsta TV3 ziņas.

Rīga tiekot, ja ne gluži diskriminēta, tad nepamatoti noplicināta, uzskata Ķirsis.

Lai gan pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda aprēķins mainījies, faktiski uz citām vietvarām joprojām aizplūst 90 miljoni eiro gadā. Joprojām daudzi Pierīgas iedzīvotāji strādā galvaspilsētā, izmanto tās infrastruktūru, bet viņu ienākumu nodoklis paliek varasvietā. Ja to virzītu uz darba vietas pašvaldību, Rīgai varētu būt vēl 150 miljoni eiro.

“Tas nemotivē pašvaldības nodarboties ar darba vietu radīšanu, bet motivē nodarboties ar guļamrajonu radīšanu,” uzskata vicemērs. “Mēs arī redzam precedentus.”

Bieži vien nauda, kas tiek nomaksāta nodokļos, tiek radīta Rīgā un pēc tam tiek aizvesta atpakaļ uz pašvaldību, kas atteikusies radīt darba vietas, norāda Ķirsis.

Kamēr atsevišķas vietvaras domā par spa centru būvniecību vai dāsniem pabalstiem, Rīgai pietrūkstot naudas elementārām lietām - ielu slaucīšanai, sniega tīrīšanai ziemā un ielu sakārtošanai, pauž galvaspilsētas vicemērs.

Vaicāts par to, kur tika rasta nauda stabiņiem, kas izvietoti uz Rīgas ielām, Ķirsis norāda, ka visu Rīgas stabiņu izmaksas ir ap 100 tūkstošiem eiro, uzsverot, ka šie stabiņi ietaupīs iedzīvotāju dzīvības un veselības naudu.

Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.