Sabiedrība
2021. gada 8. marts, 15:23

Rīgas jūras līča piekrastē manīti pirmie ronēni

Jauns.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē saņemti pirmie ziņojumi par Latvijas piekrastē sastaptiem pelēkā roņa mazuļiem, informē Dabas aizsardzības pārvalde.

Pirmie ronēni šogad manīti Vidzemes piekrastē, kur vētras salauzīti ledus blāķi ir sanesti tuvāk krastam un sapūsti vairāku kilometru garā joslā. Piekrastes tuvumā, vairākās vietās gan vienkopus, gan atsevišķi uz ledus gabaliem manītas roņu mammas ar mazuļiem.

Ronēni ir veselīgi, vairums ir kopā ar savām mammām.

"Šogad salīdzinoši aukstā ziema veicināja ledus kārtas veidošanos jūrā, kas, pieturoties aukstumam, saglabājās līdz pat martam. Dabā paredzētā roņu dzimšanas vieta ir dreifējošs vai piekrastes ledus gabals. Roņu mammas un to mazuļi uz ledus gabaliem normālās ziemās ir ierasta parādība," pauž zoologs Valdis Pilāts.

Rīga līča pludmalē ik gadu martā un aprīlī ir sastopami roņu mazuļi . Lai arī cilvēkiem ir vēlme ronēnus "glābt", tomēr vislabākā palīdzība ir tos netraucēt un tiem netuvoties, bet savus mājas mīluļus pastaigu laikā piekrastē turēt pavadā.

Tāpat pārvalde atgādina, ka ronēniem cilvēku palīdzība ir nepieciešama tikai tad, ja tie ir bīstami savainoti, suņu sakosti vai ļoti novārguši. Šādos gadījumos iedzīvotājiem pašiem glābt dzīvniekus nav atļauts, jo tādējādi tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība. Ja šķiet, ka roņu mazulim nepieciešama palīdzība, lūgums informēt, zvanot pa tālruņa numuriem: 28385025 (Kurzeme), 26424972 (Pierīga) un 26329412 (Vidzeme).