foto: Shutterstock
Rīdzinieks pēc mātes nāves paliek uz kruķiem un bez dzīvokļa
Sabiedrība
2021. gada 8. janvāris, 04:44

Rīdzinieks pēc mātes nāves paliek uz kruķiem un bez dzīvokļa

Sniedze Smilga

"Likums un Taisnība"

Dažkārt liktenis dod vairākus tik stiprus triecienus, pēc kuriem cilvēks nespēj piecelties. Tā notika ar Andri (vārds mainīts). Pēc smagas kājas traumas viņš nogulēja slimnīcā divus mēnešus. Pēc tam pēkšņi nomira māte, ar kuru kopā Andris dzīvoja Rīgā, vienistabas dzīvoklī ar krāsns apkuri. Pēc mātes nāves māsa ar viltu un draudiem viņam atņēma tiesības uz dzīvokļa mantošanu un izlika Andri uz ielas.

Māte nomira 2020. gada 15. janvārī. Iepriekšējā vakarā atnāca no darba, sūdzējās, ka nez kāpēc ir aukstas rokas, un nākamajā rītā vairs nepamodās. Veicot sekciju, atklājās trombs galvas smadzenēs.

Traģisko notikumu virkne

Andra māsa, lai iegūtu dzīvokli pilnībā savā īpašumā, piesaistīja sava nelaulātā dzīvesbiedra draugus, bijušos cietumniekus, kuri Andrim sūtīja draudu īsziņas un citādi draudēja. Tā iespaidā viņš parakstīja māsas iedoto dokumentu, ka atsakās no savas mantojuma daļas. Dzīvoklī ievācās māsa, bet Andri iekšā nelaida. Aukstajā laikā viņš dažas dienas gulēja kāpņutelpā uz kartona, taču māsa piedraudēja, ka izsauks policiju, un arī šī pajumte bija jāatstāj.

Vasarā Andris atrada darbu Polijā, bet nesen atgriezās Latvijā, kur viņu notrieca auto un vēlreiz traumēja slimo kāju. Tagad Andris nevar paiet, atrodas slimnīcā, kur viņu gatavo operācijai. Bija sameklējis darbu Latvijā, taču šaubās, vai uzreiz pēc izrakstīšanas no slimnīcas spēs strādāt, turklāt viņam nav kur dzīvot.

Pēc mātes nāves vēl nav pagājis gads. Internetā atradām ziņu, ka pieteikšanās uz mātes mantojumu Latvijas Vēstnesī bija izsludināta jau 29. janvārī, pieteikšanās termiņš bija noteikts trīs mēneši.

Ko var darīt šajā situācijā, un vai Andrim ir izredzes atgūt daļu no mātes dzīvokļa?

Atteikums jākārto pie notāra

Zvērināta notāre Sandra Jakušenoka skaidro, ka, atsakoties no mantojuma, juridisks spēks ir tikai tādam atteikumam, kas apstiprināts pie notāra, vienalga, vai pie tā, kurš kārtoja mantojuma lietu, vai pie jebkura cita. Ja atteikums nav parakstīts notāra klātbūtnē, tam nav juridiska spēka, jo notārs nevar zināt, vai to patiešām parakstījusi konkrētā persona vai kāds cits. Tomēr notārs šo atteikumu var pievienot mantojuma lietai – zināšanai.

Piebildīsim, ka Andrim nevajadzēja ļauties iebaidīšanai. Saņemot draudus, vajadzēja rakstīt iesniegumu Valsts policijai, pievienojot draudu īsziņas. Par šādām izdarībām ir paredzēta kriminālatbildība.

Sandra Jakušenoka skaidro, ka, piesakoties uz mantojumu, pieteicējam jānorāda pārējie mantinieki, kuri viņam ir zināmi, un viņu dzīvesvietas adreses, ja tās ir zināmas. Ja notāram sniedz nepatiesas ziņas, par to paredzēta kriminālatbildība. Interesanti, vai Andra māsa notārei ir paziņojusi par brāļa esamību un pateikusi viņa adresi, kuru zināja?

Balstoties uz sniegtajām ziņām, notārs pārējiem mantiniekiem pa pastu nosūta aicinājumu mantot. Vai tādu aicinājumu nosūtīja Andrim? Ja noteiktajā termiņā mantinieks nepiesakās, tad uzskata, ka viņš klusējot ir atteicies no mantojuma.

Vienkārši nebūs

Jakušenoka skaidro, ka pirmais, ko Andrim vajag izdarīt, ir pieteikt vizīti pie notāres un iepazīties ar mantojuma lietu, apskatīt visus dokumentus, kas tajā ir. Tad kļūs skaidrs, vai māsa notārei ir pateikusi par brāļa esamību un nosaukusi viņa adresi, kā arī tas, vai notāre nosūtījusi Andrim uzaicinājumu mantot.

Ko darīt, ja cilvēks nav pietiekami juridiski izglītots? Vai viņš var pie notāres aiziet kopā ar kādu zinošāku draugu? Pandēmijas laikā notārs var to neļaut. Taču, ja ieradīsies kopā ar zvērinātu advokātu, kuram būs orderis, tad notārs nevarēs iebilst.

Andris var pieprasīt mantojuma lietas dokumentu kopijas. Notārs var atteikt izsniegt parastas kserokopijas, tad būs jāpasūta notariāli apstiprinātas kopijas un par tām jāsamaksā.

Notārs var arī liegt iepazīties ar mantojuma lietu, ja tā ir pabeigta. Tad jālūdz Latvijas Zvērinātu notāru padomes atļauja iepazīties ar mantojuma lietu, un nav garantijas, ka padome to atļaus.

Neredzot dokumentus, nav iespējams pateikt, kādas Andrim ir izredzes atgūt viņam pienākošos mātes dzīvokļa daļu. Ja to varēs izdarīt, tad tikai tiesas ceļā. Jārēķinās, ka tiesāšanās prasa naudu un daudz laika, būs vajadzīga jurista palīdzība.

Svarīgi!

Nekad neko neparakstiet draudu iespaidā! Ja jums draud, rakstiet iesniegumu Valsts policijai. Ja esat saņēmuši draudu īsziņas, saglabājiet tās telefonā. Tās noderēs kā pierādījums. Draudu vai psiholoģiska spiediena dēļ neatsakieties no savām tiesībām.

Neatsakieties no tā, kas jums pienākas! Tagad ir stipra veselība, labi atalgots darbs un šķiet, ka tā būs vienmēr. Diemžēl situācija var mainīties jebkurā brīdī. Ikvienu var piemeklēt smaga slimība, autoavārija vai darba zaudējums. Tāpēc neatsakieties no savas mantojuma daļas. Tā būs kā drošības spilvens neparedzētiem gadījumiem.