Viedokļi
2020. gada 15. maijs, 15:17

Kardiologs Ērglis neiesaka antivielu testus, bet iesaka atvērt robežas bagātajiem skandināviem

Jauns.lv

„Pašreiz mums ir svarīgi attaisīt robežas ar Skandināviju un mūsu Baltijas valstīm. Ja mēs dabūsim bagātos skandināvus, tad mēs redzēsim, vai Latvija būs ieguvēja vai nē. COVID – 19 nav nekāds pasaules gals, tas reiz beigsies, kad mēs zināsim, ko ar to darīt,” par krīzes laika ierobežojumiem un iespējām RīgaTV 24 raidījumā „Preses Klubs” sacīja kardiologs, LZA (Latvijas Zinātņu akadēmija) viceprezidents Andrejs Ērglis.

Runājot par diskusijām, kas pēdējā laikā raisās ap valstī pieejamajiem antivielu testiem, Ērglis ir skeptisks: „Mūsu infektologi neiesaka veikt antivielu testu uz COVID-19, jo ir tik daudz dažādu blakus iespēju. Mēs par testiem nezinām pietiekami daudz, lai kaut ko konkrētu varētu pateikt. Teorētiski vajadzētu būt tā - ja ir pārslimots COVID–19 un veicot šo testu, tas ir pozitīvs, un noskaidrojot, ka cilvēks inficēt citus nevar, teorētiski varētu nebaidīties pielipināt to citiem, bet tā ir tikai teorija,” brīdina LZA viceprezidents.

„Es piekrītu mūsu un citiem zinātniekiem, ka ir pārāk daudz nezināmā, lai mēs varētu ieteikt veikt šos testus. Šis tests plašām masām nav lietojams,” uzskata Ērglis.

Pēc Ērgļa domām šī krīze ir fenomenāla iespēja nevis katastrofa, un ir jāmācās, lai nākotnē nekas tāds neatkārtotos.

Kardiologs arī uzskata, ka Latvijai ir nepieciešams kas līdzīgs civilās aizsardzības štābam, kas skaidri un gaiši iedzīvotājiem norāda, kas ir jādara, lai ierobežotu COVID – 19 izplatību. Tas esot nepieciešams, lai pakāpeniski mīkstinātu valstī esošos ierobežojumus.