Kāpēc Latvijas tūristi iestrēga Ēģiptē? Skaidro tūroperators
Pēc vairāku dienas nervozēšanas Latvijā beidzot atgriezušies visi tūristi, kuri bija iestrēguši Šarm eš Šeihas kūrortos.
Sabiedrība
2015. gada 12. novembris, 11:49

Kāpēc Latvijas tūristi iestrēga Ēģiptē? Skaidro tūroperators

Jauns.lv

Četras dienas neziņā Ēģiptes kūrortpilsētās Šarm eš Šeihā un Hurgadā bija iestrēgusi vairāk nekā 300 tūristu no Latvijas. Kamēr citas ceļojumu kompānijas no Ēģiptes evakuēja tūristus, tūroperatora „Go Adventure” klienti bija spiesti nervozēt viesnīcās, no kurām viņus draudēja izsviest uz ielas.

„Go Adventure” tūristu grupām no Ēģiptes vajadzēja izlidot pagājušās nedēļas nogalē, bet tas izdevās tikai otrdienas, 10. novembra, vēlā vakarā. Mūsu tūristi bija spiesti noskatīties, kā citas tūrisma kompānijas no Šarm eš Šeihas izved savus klientus un kā virs tūristu iecienītajām Sarkanās jūras pludmalēm riņķo kara helikopteri un iznīcinātāji.

Ar „airBaltic” specreisiem no Ēģiptes uz mājām atveda arī ap 300 Latvijas tūrisma firmu „Tez Tours”, „Novatours” un „Alida tūrs” klientus, bet ap 150 „Go Adventure” klientu Šarm eš Šeihā un 170 Hurgadā pavadīja četras nervozas dienas uz koferiem viesnīcās, no kurām vietējie viesnīcnieki viņus draudēja izmest uz ielas, jo nebija saņēmuši samaksu par ceļotāju izmitināšanu.

„Bija sarežģīti veikt izlidošanas saskaņošanu ar Ēģiptes lidostām”

„Go Adventure” pārdošanas un mārketinga vadītāja Dace Ūdriņa Kasjauns.lv pastāstīja, ka nu visi Latvijas tūristi no Ēģiptes ir atgriezušies mājās. Par to, kāpēc notika šāda aizkavēšanās, viņa stāsta:

„Saistībā ar daudzu valstu uzsāktiem tūristu evakuācijas plāniem no Ēģiptes kūrortiem, ne tikai no Šarm eš Šeihas, bet arī no Hurgadas un citiem kūrortiem, bija sarežģīti veikt izlidošanas laiku saskaņošanu ar Ēģiptes Civilās aviācijas aģentūru un Ēģiptes lidostām, lai nodrošinātu tūristu nogādāšanu Latvijā iepriekš paredzētajos laikos – tas ir 7. novembrī no Hurgadas un 8. novembrī no Šarm eš Šeihas.

Par reisu atcelšanu tika informēti mūsu sadarbības partneri Ēģiptē, kuru pienākumos ietilpst informēt visus tūristus, nosūtot paziņojumus uz viesnīcām, kas veic informatīvo paziņojumu izvietošanu viesnīcu informatīvajos stendos. Papildus tam, tika informētas arī tūrisma aģentūras Latvijā par radušos situāciju, lai tās informētu savus klientus Ēģiptes kūrortos, jo tūrisma aģentūrām ir klientu kontaktinformācija, kā arī tiklīdz bija jauna informācija, tā tika aktualizēta  tūroperatora „Go Adventure” tīmekļa vietnē.

Nepārtraukti tika strādāts pie tā, lai saņemtu lidojuma laiku apstiprinājumus, kurus cerējām saņemt izlidošanai pirmdienā, bet saņēmām apstiprinājumus, ka izlidošanas laiki ir apstiprināti uz otrdienu - 10. novembri. Pirmo apstiprinājumu saņēmām izlidošanai no Šarm eš Šeihas. Savukārt lidojumam no Hurgadas saņēmām apstiprinājumu pirmdien vēlu pēcpusdienā, par ko informējām gan savus partnerus, izvietojām informāciju savā mājaslapā un sociālajos tīklos. Informācija tika nosūtīta arī aģentūrām, kurām bija iespēja sakontaktēties ar saviem klientiem. Tika saņemti ļoti daudz telefona zvanu no radiem, draugiem un paziņām, kuri tika informēti par situāciju. Tika skaidrots, ka gaidām lidojuma laiku apstiprināšanu un tiklīdz kā saņemsim, publicēsim un atzvanīsim. Lūdzām sekot līdzi informācijai mājaslapā”.

Tikmēr vairāki desmiti „Go Adventure” klientu, saistībā ar pārdzīvoto Ēģiptē, vērsušies ar sūdzībām Patērētāju tiesību aizsardzības centrā un plāno arī prasību pret „Go Adventure” iesniegt tiesā.

Tuvākie avioreisi uz Ēģipti atcelti

Par to, vai „Go Adventure" arī turpmāk plāno organizēt ceļojumus uz Ēģipti, Ūdriņa saka: „Mums pirmajā vietā ir tūristu drošība. Sekosim līdzi informācijai no Civilās aviācijas aģentūras un rekomendācijām no Ārlietu ministrijas, kā arī tiks  izvērtēta  situācija lidojumu drošības jomā. Sekosim līdzi arī informācijai, ko sniedz Eiropas Tūrisma operatoru asociācija.

Pašreiz „Go adventure” paziņojusi, ka 14. novembrī atcelts lidojums uz Hurgadu, bet 15. novembrī uz Šarm eš Šeihu. Tūristiem saistībā ar lidojumu atcelšanu un informāciju par tūrisma braucienu maiņu vai naudas līdzekļu atmaksu jāvēršas pie tūrisma aģentiem, pie kuriem iegādāts ceļojums. Paredzētos avioreisus uz Ēģipti 19. novembrī „Go Adventure” pašreiz nav atcēlusi.

* * *

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka no Ēģiptes Sarkanās jūras piekrastes kūrorta Šarm eš Šeihas ceļā uz Sanktpēterburgu Krievijā 31. oktobrī devās ar zīmolu „Metrojet” strādājošās Krievijas aviokompānijas „Kogalimavia” lidmašīna „Airbus A-321” ar 217 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem, bet 23 minūtes pēc pacelšanās nogāzās Sīnaja pussalā. Katastrofā gāja bojā visi 224 cilvēki, kas atradās aviolainerī. Daudzi uzskata, ka tas varētu būt islāma kaujinieku sarīkots terorakts. Līdz ar to tika pārtraukta tūristu grupu došanās uz Ēģipti un uzsākta tūristu evakuācija no Šarm eš Šeihas.

Atgriežas „Go Adventure” tūristi (LTV „Panorāma”) Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA