foto: Edijs Pālens/LETA
Judins: "Bērnudārzos jāpārtrauc bērnu dalīšana pēc valodas"
Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins akcentē, ka tas ir ļoti svarīgi, "domājot par bērnu nākotni".
Politika
2019. gada 15. maijs, 20:15

Judins: "Bērnudārzos jāpārtrauc bērnu dalīšana pēc valodas"

Jauns.lv / LETA

Viens no priekšnoteikumiem, lai Latvijā dzīvojošie bērni spētu brīvi runāt latviešu valodā ir nodrošināt, lai bērni pirmskolas izglītības iestādēs vairs netiktu dalīti pēc valodas, par Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētāja Andreja Judina (JV) pausto informēja parlamenta Preses dienestā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis akcentē, ka tas ir ļoti svarīgi, "domājot par bērnu nākotni". Deputāti sēdē diskutēja par izmaiņām pirmsskolas izglītībā un latviešu valodas lietojumā, uzklausot Izglītības un zinātnes ministrijas un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvjus.

Viens no sagaidāmajiem jaunā izstrādātā pirmskolas izglītības mācību satura rezultātiem ir, ka bērni, beidzot bērnudārzu, varēs sarunāties latviešu valodā. Pašlaik šis mācību saturs tiek aprobēts sešās iestādēs. Paredzēts, ka no piecu gadu vecuma pirmskolas izglītības iestādēs latviešu valoda būs pamatvaloda, atzīmēja uzaicinātie atbildīgo institūciju pārstāvji, informēja Preses dienestā.

Komisija lēma sagatavot aicinājuma vēstuli Latvijas Pašvaldību savienībai, kurā lūgs informāciju par situāciju saistībā ar latviešu valodu mazākumtautību skolās, savukārt IZM adresētajā vēstulē komisija lūgs izklāstīt ministrijas vīziju par to, kā un kad varētu tikt pārtraukta bērnu dalīšana bērnudārzos pēc valodas.

Komisija šo jautājumu savā darbakārtībā plāno atkārtoti iekļaut nākamā gada sākumā, kad varēs izvērtēt, cik sekmīgi ir iedzīvināts jaunais mācību saturs. Tas arī ministrijai dos pietiekami daudz laika sagatavot izsvērtu un argumentētu atbildi, sacīja Judins.