2009. gada 6. marts, 09:06

Repše kategoriski neatbalsta lata devalvāciju

Jauns.lv

Rīga, 6.marts, LETA. Saeimas deputāts, finanšu ministra amata kandidāts Einars Repše kategoriski neatbalsta lata devalvāciju.

Intervijā laikrakstam "Diena" Repše, kuram deviņdesmito gadu sākumā bija viena no svarīgākajām lomām pārejā uz nacionālo valūtu latu un kurš daudzus gadus vadīja Latvijas Banku, uzsver, ka nav tādu apstākļu, kas liktu atbalstīt lata devalvāciju.

Šādu iespēju pieļauj tikai daļa ekonomistu, turklāt tā esot tikai viena no ekonomikas skolām, kas nav plašākā, bet dominējusi plašsaziņas līdzekļos. Šie ekonomisti uzskata, ka devalvācija ir "absolūti universāla panaceja visām kaitēm".

"Tā īstenībā nav. Mēs neko neiegūstam, vēl pie visām pārējām problēmām destabilizējot savu nacionālo valūtu. Naudai tomēr ir jābūt uzticamai un stabilai. Tad tā vislabāk var kalpot savam mērķim. Ja līdz šim lats ir bijis uzticams un stabils, tad tas ir mūsu ieguvums, nevis trūkums, un tam tādam arī ir jābūt," uzsver politiķis.

Kā skaidro Repše, bieži, runājot par iespējamo devalvāciju, tiek piesaukts eksports. Tiešām, lata devalvācija dotu priekšrocības eksportētājiem, taču tās būtu tikai īslaicīgas un cenas ātri izlīdzinātos, atgriežoties iepriekšējā situācijā.

Tāpat jāatceras, ka devalvācija sadārdzinātu importa resursus, kā arī lielai daļai mājsaimniecību ir eiro aizņēmumi.

"Tātad jebkāda lata stabilitātes mazināšana būtu bezmērķīga un ļoti negatīvi ietekmētu mūsu tautsaimniecību, nevis dotu pozitīvu rezultātu. Līdz ar to šis jautājums faktiski nav apspriežams. Lata stabilitāte ir viens no uzdevumiem, ko es izvirzu. Mūsu centrālajai bankai ir tāds pats viedoklis. Tai ir gan resursi, gan apņēmība šo stabilitāti uzturēt," uzsver Repše.