2009. gada 22. aprīlis, 17:51

SVF: Ekonomiskā krīze vissmagāk skars Krieviju un NVS valstis

Jauns.lv

Vašingtona, 22.apr., LETA--AFP. Ekonomiskā krīze vissmagāk skars Krieviju un pārējās 11 NVS valstis, kur šogad gaidāma ekonomiskā lejupslīde vidēji 5,1% apmērā, prognozē Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

"Starp visiem globālās ekonomikas reģioniem NVS valstīs tuvākajā laikā gaidāmas ekonomiskās augšupejas dramatiskākās izmaiņas," teikts SVF reizi pusgadā izdotajā "Pasaules ekonomikas pārskatā".

NVS grupu veido Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgīzija, Moldova, Krievija, Tadžikistāna, Turkmenistāna, Ukraina un Uzbekistāna. SVF ziņojumā NVS grupā iekļauta arī Gruzija, kas oficiāli ir izstājusies no šīs savienības.

Šogad reģionā prognozētā ekonomiskā lejupslīde ir dramatisks pagrieziens pēc 2007.gada 8,6% un 2008.gada 5,5% ekonomiskās izaugsmes. Tas ir arī pasaulē straujākais reģiona ekonomiskais kritums, kaut arī atsevišķas valstis, kā Japāna, šogad piedzīvos straujāku ekonomisko lejupslīdi, liecina SVF dati.

Pēdējos gados lielākā daļa reģionu valstu ir bijušas stipri atkarīgas no ārvalstu finansējuma, lai segtu parādus un modernizētu savas ekonomikas, bet tagad šis finansējums apsīkst, teikts SVF ziņojumā.

Krievija ir spēcīgākā pozīcijā nekā pārējās 11 valstis, tomēr lielās atkarības dēļ no naftas, gāzes un citu izejmateriālu eksporta Krievija smagi cietīs no eksporta apjoma un izejmateriālu cenu krišanās.

Tomēr 2010.gadam SVF Krievijai un pārējām NVS valstīm prognozē 1,2% ekonomisko izaugsmi.

SVF arī pauž bažas par vairāku reģiona iedzīvotāju spēju atmaksāt lielos aizņēmumus ārvalstu valūtās, jo vietējo valūtu vērtība ir kritusies.

Baltkrievijā un Krievijā kredītu apjoms ārvalstu valūtās veido aptuveni 30%, Kazahstānā un Ukrainā - aptuveni 50%, bet Gruzijā - 70%, teikts SVF ziņojumā.