2009. gada 23. aprīlis, 09:36

Ar likumu plānots paredzēt zemesgrāmatās reģistrēt valstij un pašvaldībai piekrītošo piekrastes joslu zemi

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās", kas noteiks kārtību, kādā zemesgrāmatā uz valsts vai pašvaldību vārda ierakstāma tām piekrītošā Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas daļa.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla joprojām nav reģistrēta zemesgrāmatā, un tam pamatā ir vairākas problēmas, kas skar gan reģistrācijas, gan apsaimniekošanas izmaksu finansēšanas, gan pašu reģistrācijas procedūru. Galvenokārt problēmas saistītas ar to, ka piekrastes joslas viena mala ir mainīgs lielums, ko ietekmē dažādi faktori, piemēram, paisums, bēgums, vētras, cilvēku darbības sekas, erozija, kā arī tas, ka īpašumu struktūra, kas ietver sevī piekrastes joslu, ir visai sadrumstalota, teikts normatīvā akta anotācijā.

Likumprojekts paredz precizēt Zemkopības ministrijai, Vides ministrijai un pašvaldībām piekrītošo Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslas daļu, kā arī nosacījumus, ar kādiem iespējams šo nekustamo īpašumu ierakstīt zemesgrāmatā.

Uz pašvaldības vārda zemesgrāmatā tiks ierakstīta Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla, izņemot zemi, kas likumā noteiktajā kārtībā nodota īpašumā fiziskām un juridiskām personām, kā arī ievērojot likumā noteiktos izņēmumus.

Likumprojekts nosaka, ka uz valsts vārda Vides ministrijas personā zemesgrāmatās tiek ierakstīta arī valsts meža zeme ne tikai likumā minētajās dabas aizsargājamajās teritorijās, bet arī Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes joslā, kas atrodas nacionālo parku teritorijā.

Savukārt uz valsts vārda Zemkopības ministrijas personā zemesgrāmatās tiks ierakstīta Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes josla, kas robežojas ar valstij piederošām un piekrītošām meža zemēm, kas ierakstītas zemesgrāmatās uz Zemkopības ministrijas vārda.

Likumprojekts paredz arī valsts dzīvojamo māju privatizācijas un atsavināšanas realizāciju likumā "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" un Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā, teikts likumprojekta anotācijā.

Uz valsts vārda Būvniecības, enerģētikas un mājokļu valsts aģentūras personā zemesgrāmatā tiks ierakstīti valstij piederoši un piekrītoši zemes gabali, uz kuriem atrodas dzīvojamās mājas vai dzīvokļa īpašumi, kuri privatizējami saskaņā ar likumu "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" vai atsavināmi saskaņā ar Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumu.

Saeima nodeva likumprojektu Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteica, ka Juridiskā komisija ir par likumprojektu atbildīgā komisija.