2009. gada 27. aprīlis, 12:18

Sērijā "Klausāmgrāmata" izdotas Jāņa Ezeriņa "Noveles"

Jauns.lv

Rīga, 27.apr., LETA. Audio grāmatu sērijā "Klausāmgrāmata" klajā laists piektais izdevums - rakstnieka Jāna Ezeriņa (1891-1924) noveļu izlase, aģentūru LETA informēja izdevniecībā "Apostrofs".

Aktieris Juris Strenga niansēti un intonatīvi bagātīgi ielasījis septiņus latviešu anekdotiskās noveles žanra spilgtākā pārstāvja darbus. Jaunajā izdevumā var noklausīties noveles "Jaunsaimnieks Čukans", "Kaprači", "Mērkaķis", "Prinča mantinieks", "Pusdienas ar mūziku", "Zvanītājs" un "Tornis".

Klausāmgrāmatas domātas aktīvam un inteliģentam literatūras interesentam, kurš labprāt lasa un klausās literatūru, uzskata izdevniecības pārstāve dzejniece Liāna Langa. Pēc viņas domām, cilvēka daba Jāņa Ezeriņa novelēs atklājas visā tās spēkā un vājumā un jāsecina, ka arī šodien esam tādi paši, kā savus varoņus attēlojis izcilais rakstnieks.

Ezeriņš ir izcils ar savu latvisko kolorītu, valodu un tēliem. Ielasot šīs noveles, kaut kāda shēma nebija iespējama, bija jāpaļaujas uz intuīciju un tas šajā darbā bija visinteresantākais, atceroties noveļu ielasīšanas darba procesu studijā, atzīst aktieris Juris Strenga.

Noveļu lasījums ir gandrīz trīs stundas ilgs, tādēļ klausītāju ērtībai tas izdots "mp3" formātā. Tas ir plaši pieejams gan datoros, gan modernos atskaņotājos mājās un auto. "Mp3" formāts ir ērti iekopējams un lietojams "i-pod". Jaunā izdevuma vidējā cena veikalos būs septiņi lati. Sērijas sauklis ir "Lasi ar ausīm!"

Jānis Ezeriņš (1891-1924) dzimis Malienas saimnieka ģimenē Biksēres (tagad - Sarkaņu) pagastā, beidzis Valkas Skolotāju semināru, strādājis par skolotāju. Ievērojamākais latviešu anekdotiskās noveles kopējs. Rakstījis arī stāstus, lugas un anekdotes par rakstniekiem, tulkojis prozas darbus un lugas, sastādījis mācību grāmatas bērniem, sācis rakstīt romānu.

Par noveļu krājumu "Leijerkaste" saņēmis Kultūras fonda balvu. Viņa novelēs varoņu psiholoģijas atklāsme meistarīgi apvienota ar strauju sižeta attīstību un negaidītu fabulas atrisinājumu. Tajās atveidota daudzveidīga vide un cilvēki, kurus autors attēlo ar humoru un mīlestību. Gluži kā dzīvē situācijas nereti robežojas ar paradoksu. Ievērojamākie stāstu un noveļu krājumi: "Dziesminieks un velns"(1920), "Majestātes kazarmēs" (1922), "Fantastiska novele un citas" un "Apstarotā galva" (abi 1923), "Leijerkaste"(1. daļa 1923, otrā - 1925). Apbedīts Meža kapos.

Juris Strenga (1937) ir ievērojams Dailes teātra aktieris un režisors kopš 1958.gada. Paralēli darbam teātrī filmējies vairāk nekā 60 filmās Latvijā un Krievijā.

Izdevniecība "Apostrofs" dibināta 2008.gadā ar nolūku popularizēt literatūru bērnu un pieaugušo vidū, izdodot audio grāmatas sērijā "Klausāmgrāmata". Līdz šim izdoti: Džīnas Vebsteres "Garkājtētiņš", Māras Cielēnas "Pulksteņu nakts gaitas", Margaritas Stārastes "Pintiķu ciems", Sudrabu Edžus "Dullais Dauka" un Jāņa Ezeriņa "Noveles".