2009. gada 28. aprīlis, 12:38

Ierobežos algas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību uzņēmumu valdes locekļiem

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Ar likumprojektu tomēr tiks ierobežotas algas valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību uzņēmumu valdes locekļiem.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sēdē šodien tika nolemts virzīt izskatīšanai likumprojektu tādā redakcijā, kādā tas tika pieņemts pirmajā lasījumā, tikai ar tehniskiem labojumiem.

Esošajā redakcijā likumprojekts paredz: ja valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrība iegūst izšķirošo ietekmi attiecīgi citā valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībā vai visas kapitāla daļas citā kapitālsabiedrībā, tad šajā atkarīgajā meitasuzņēmumā padome netiek veidota.

Turklāt plānots, ka šādā valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības meitasuzņēmumā valdes locekļu atlīdzība mēnesī nepārsniegs publiskā sektora iepriekšējā gada vidējo mēnešalgu, kurai var tikt piemērots koeficients, ne lielāks kā pieci.

Valdes loceklim atlaišanas pabalsts gadījumā, ja šī persona atsaukta no amata pirms termiņa beigām, nebūs lielāks kā divu mēnešu atlīdzība.

Paredzēts, ka izmaiņas valdes locekļu atalgojumā stāsies spēkā ar 2009.gada 1.jūniju.

Saeimas prezidijs likumprojektu iekļāvis šīs ceturtdienas, 30.aprīļa, Saeimas darba kārtībā izskatīšanai otrajā, galīgajā lasījumā.

Iepriekš Saeima nolēma atlikt likumprojekta par padomju likvidēšanu arī valsts un pašvaldību uzņēmumu meitasuzņēmumos pieņemšanu.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, tika apsvērts variants nepiemērot kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzībai mēnesī kādu konkrētu koeficientu, bet gan runāt par kritērijiem, pēc kuriem atalgojums tiek noteikts, kā vienu no variantiem izskatot uzņēmuma peļņu.

Tomēr vakar valdības partiju sadarbības padomes sēdē tika nolemts virzīt likumprojektu par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību meitasuzņēmumu valdes locekļu atalgojuma ierobežošanu izskatīšanai parlamentā galīgajā lasījumā esošajā redakcijā. To pēc valdības partiju sadarbības padomes sēdes aģentūrai LETA apliecināja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.

"Kamēr nav izstrādāta vienota atalgojuma sistēma valsts pārvaldē, valdības partijas plāno virzīt likumprojektu esošajā redakcijā," teica Egle, uzsverot, ka nevar piemērot vienādus atalgojuma griestus dažāda lieluma uzņēmumiem.

Jau ziņots, ka Saeima 8.aprīlī nolēma steidzamības kārtā virzīt un jau pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par valsts un pašvaldību kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām, kas paredz ierobežot valdes atalgojumu un likvidēt valstij un pašvaldībām pilnībā piederošu kapitālsabiedrību uzņēmumu padomes.