2009. gada 28. aprīlis, 13:01

Valdība vienojas par Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas reorganizāciju

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Valdība šodien vienojās par Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas reorganizāciju, tās funkcijas sadalot starp Labklājības, Tieslietu un Izglītības un zinātnes ministriju.

Bērnu un ģimenes lietu ministrijai valdība šodien nolēma uzdot sagatavot informāciju par nepieciešamo finansējumu funkciju veikšanai, kā arī informāciju par konkrētajām štata vietām. Uz nākamo valdības sēdi arī jāsagatavo precīzs grafiks, kā notiks funkciju nodošana.

Saskaņā ar apstiprinātajiem priekšlikumiem līdz ar ministrijas reorganizāciju valsts politika bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību jomā būs jāizstrādā un jāīsteno Labklājības ministrijai (LM), veicinot bērniem un ģimenei labvēlīgas vides veidošanos valstī, pārraugot bāriņtiesu darbu un rūpējoties par adopcijas jautājumiem.

LM padotībā tiks nodota arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Savukārt Tieslietu ministrija (TM) kļūs par atbildīgo sabiedrības integrācijas politikas veidošanā un īstenošanā, sekmējot pilsoniskās sabiedrības attīstību, veicinot starpkultūru dialogu un līdzdarbojoties atbalsta sistēmas pilnveidē, lai sekmētu imigrantu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā. TM pārraudzīs arī Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fondu, un tās padotībā nonāks Uzturlīdzekļu garantiju fonds.

Tāpat TM būs jāatbild par Latvijai saistošo starptautisko līgumu izpildi, kas izriet no Hāgas konvencijas par vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem, Hāgas konvencijas par starptautiskās bērnu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem un regulas par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību. TM būs jānodrošina arī ārējos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpilde saistībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) būs jāpārņem valsts politikas jaunatnes jomā izstrāde un īstenošana, veicinot valsts un pašvaldību iestāžu, jaunatnes organizāciju un citu darbā ar jaunatni iesaistīto personu sadarbību un darbības saskaņotību vienotas valsts politikas izstrādē un īstenošanā ar jaunatnes darbību saistītajā jomā, koordinējot un organizējot pasākumu sistēmu darbā ar jaunatni, tostarp organizējot jaunatnes lietu speciālistu apmācību.

IZM turpmāk administrēs arī valsts budžetā paredzētos līdzekļus skolēnu ēdināšanai, un tās padotībā nonāks Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra.

Savukārt Valsts kancelejai, gatavojot priekšlikumus grozījumiem budžetā, tiks uzdots samazināt tai piešķirtos līdzekļus 38 476 latu apmērā.

Plānots, ka šodien apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta iekārtas likumā, kas no valdības sastāva izslēdz Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministriju, stāsies spēkā ar 1.jūniju.