Premjers un KNAB ķeras pie LOK
Sabiedrība
2009. gada 18. maijs, 10:13

Premjers un KNAB ķeras pie LOK

Jauns.lv

KNAB secinājis, ka Latvijas Olimpiskā komiteja nesaimnieciski rīkojas ar valsts mantu. Premjers procesā iesaista Ģenerālprokuratūru.

Aigara Kalvīša valdība Latvijas Olimpiskajai komitejai par valstu velti uzdāvinājusi 17 miljonu latu vērtu īpašumu.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir nosūtījis vēstuli ģenerālprokuroram Jānim Maizītim, lūdzot prokuratūru izvērtēt KNAB secinājumus par to, kas notiek ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) rīcībā nodoto valsts naudu un mantu, jo LOK nesaimnieciskas rīcības rezultātā vairāk nekā 17 miljonus latu vērtu objektu no valsts kabatas nodevis sabiedriskas organizācijas rokās.

Tikmēr Latvijas sporta sabiedrība ar bažām uztver notiekošo, jo daudziem labā atmiņā vēl ir laiks, kad „Jaunais laiks” un Einars Repše kā premjers sporta jomai ievērojami samazināja finansējumu, bet solījumi pāridarījumu atlīdzināt tā arī netika īstenoti. 

Par to, kādas ir bijušas trekno gadu izmaksas iespējams spriest pēc KNAB sagatavotā dokumenta, no kura izriet, ka valsts pastāvīgi piešķir LOK budžeta dotācijas, sniedz kredītu galvojumus un iegulda līdzekļus sporta būvju kredītu atmaksāšanā. Turklāt ir bijis kāds dāvinājums kā rezultātā vairāk nekā 17 miljonus latu vērts objekts no valsts kabatas nonācis sabiedriskas organizācijas īpašumā, vēstīja TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Dombrovskis ģenerālprokuroram lūgts izvērtēt informāciju, finanšu ministram Einaram Repšem ziņot par veikto uzraudzību, KNAB par to, vai pieņemti kādi lēmumi par nelikumībām, bet izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe aicināta sniegt priekšlikumus par izmaiņām LOK statusā.

KNAB atklājis, ka bijušā premjera Aigara Kalvīša valdība faktiski ir uzdāvinājusi LOK Sporta centru, kas kādreiz tika pārbūvēts NATO samita rīkošanai. Valsts īpašums ar kopējo vērtību 17 310 826 lati tagad par baltu velti ir nonācis sabiedriskas organizācijas rokās.

Tas nozīmē, ka valsts budžets zaudējis ne tikai minētos miljonus, bet arī jebkuru citu peļņu, ko varētu iegūt Olimpiskā sporta centra izmantošanā. LOK vadība gan apgalvo, ka nekādas peļņas pagaidām neesot.

„Fakts, ka šis Olimpiskais centrs, attiecīgās piebūves, kas par valsts naudu ir uzbūvētas, tika nodotas LOK kā kustama manta, jo kā nekustamu to nevarēja nodot. Tiešām Kalvīša valdības lēmumi šajā jautājumā ir pilnīgi absurdi. Es domāju, tiesībsargājošās institūcijas izvērtēs iespējamo amatpersonu atbildību šo lēmumu kontekstā,” raidījumam sacīja Dombrovskis.

Tas, ko KNAB konstatējis līdz šim, liecina, ka valsts nemitīgi iegulda naudu sporta būvēs. Jo ir sniegti ne tikai kredītu galvojumi, kuru summas pašreiz pārsniedz jau 29 miljonus latu, bet caur Izglītības un zinātnes ministriju ļoti lielas summas piešķirtas arī kredītu atmaksai. Tā katru reizi vairāk par pusmiljonu latu ir piešķirti olimpiskajiem centriem Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, vairāk nekā 700 000 lati Jelgavā, vairāk nekā 380 000 Ventspilī.

KNAB konstatē, ka ministrija, piešķīrusi naudu LOK tā, it kā tā būtu valsts institūcija, nevis sabiedriska un, ka likumos ir daudz nepilnību, kas ļauj LOK un citām nevalstiskām sporta organizācijām diezgan brīvi rīkoties ar valsts īpašumu.

„Mēs redzam, ka tur nekontrolēti un ļoti patvaļīgi tiek noteikti kaut vai amatpersonu atalgojuma līmeņi un vajadzētu izvērtēt iespēju, vai LOK nevarētu pārveidot par tiešo valsts pārvaldes iestādi, uz kuru tad attiecas visi normālie budžeta iestāžu finansēšanas noteikumi,” sacīja Dombrovskis.

Savukārt LOK prezidents Aldons Vrubļevskis premjera ierosinājumu sauc par antikonstitucionālu. „Tad Latvija zaudētu iespēju piedalīties starptautiskajā olimpiskajā kustībā un Latvijas sportisti zaudētu iespēju piedalīties Olimpiskajās spēlēs,” piebilda Vrubļevskis.

LOK prezidents atgādina spēkā esošo starptautisko Olimpisko hartu, kas pieprasa, lai olimpiskās komitejas būtu no valsts neatkarīgas sabiedriskas organizācijas. Skaidrojot atalgojuma apmērus, LOK vadība atzīst, ka cipari gan saskanot. Patiesībai atbilst KNAB konstatētais, ka kapitālsabiedrībās, kas izveidotas ieguldot valsts naudu, daža LOK darbinieka atlīdzība pagājušajā septembrī ir pārsniegusi 17 000 latu mēnesī. Tomēr KNAB esot rīkojies nekorekti.

„Es uzskatu, ka tie ir tendenciozi piemeklēti 2008.gada septembrim, kad visiem darbiniekiem tika izmaksātas prēmijas par labiem rezultātiem Pekinas Olimpiskajās spēlēs,” piebilda Vrubļevskis.

Turklāt neviens likums neesot pārkāpts un jau šogad LOK strādājot taupības režīmā un esot savas algas samazinājusi tā, ka lielākā alga pirms nodokļu nomaksas, kas agrāk bijusi 4500 latu, tagad esot samazināta līdz 3800 latiem mēnesī. Finanšu ministrijā gan domā, ka arī tas pašreizējos apstākļos varētu būt par daudz un Olimpiskās komitejas atalgojumu varētu pielīdzināt valsts uzņēmumu vadītāju algām.

kasjauns.lv/Foto: LETA, izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīvs