2009. gada 19. maijs, 16:04

Valdība joprojām nespēj vienoties par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Ministru kabinets šodien atkal nespēja vienoties par Ekonomikas ministrijas (EM) virzītajiem noteikumiem par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, un cenu noteikšanas kārtību.

Jautājums tika atlikts uz nedēļu un atkārtoti tiks skatīts 26.maija Ministru kabineta sēdē. Šāds lēmums tika pieņemts, jo atzinumu par noteikumu projektu nebija sniegusi Tieslietu ministrija un Finanšu ministrija.

Tautas partijas ministri līdzīgi kā pagājušās nedēļas valdības sēdē aicināja šo jautājumu šodien neskatīt.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) norādīja, ka jautājumam pievienotie dokumenti bijuši pieejami pēdējā brīdī, līdz ar to nav bijis iespējams ar tiem iepazīties. Sašutumu pauda arī tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), uzsverot, ka viņš nevar balsot par jautājumu, par kuru viņš nav pilnībā informēts.

Savukārt Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ka jau pagājušās nedēļas Ministru kabineta sēdē divas stundas tika spriests par Ekonomikas ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem un vakar par šo jautājumu runāts koalīcijas padomē. Ministru prezidents uzsvēra: tagad pārmest novēlotu dokumentu iesniegšanu ir "formālu ieganstu" meklēšana.

Segliņš premjera teikto nodēvēja par "demagoģiju", norādot, ka viņa vadītajai ministrijai atzinumu nebija iespējams sagatavot, jo paši dokumenti laicīgi nebija pieejami.

Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus, paredz pārdalīt kvotas starp energoresursu veidiem, tādējādi palielinot valsts atbalsta apjomu biogāzes ražotājiem.

Noteikumu projekts paredz palielināt no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas obligātā iepirkuma apjomus un noteikt tādas cenu noteikšanas formulas elektroenerģijai, kas ražota no atjaunojamiem energoresursiem, lai tā nepalielinātu izmaksu slogu elektroenerģijas gala lietotājiem.

Salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo redakciju, noteikumu projektā ir samazinātas iepirkuma cenas visiem atjaunojamo energoresursu veidiem, kā rezultātā ir iespējams palielināt no biogāzes saražotās elektroenerģijas obligātā iepirkuma apjomu vienlaikus, nepalielinot ietekmi uz elektrības gala tarifu.

MK noteikumos tika ietverta prasība komersantam sniegt informāciju par vēja mērījumiem. Ar noteikumu projektu tiek vienkāršoti nosacījumi, lai visiem pretendentiem būtu vienādas iespējas pretendēt uz tiesību iegūšanu pārdot no atjaunojamiem energoresursiem saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.