2009. gada 19. maijs, 16:43

Pulicera centra finansēti žurnālisti Latviju ataino kā dziļā krīzē grimstošu valsti

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Divi žurnālisti no ASV, kuri ar Pulicera centra finansiālu atbalstu pusotru nedēļu viesojās Latvijā, lai ziņotu par ekonomiskās krīzes sekām, situāciju ataino kā ļoti kritisku - strauji pieaug bezdarbs, skolas un slimnīcas tiek slēgtas, cilvēki zaudē mājas, atalgojums samazinās, noziedzības līmenis aug un cerību uz ātru ekonomikas atgūšanos ir ļoti maz.

Latviešu izcelsmes žurnāliste no Sanfrancisko Kristīne Rizga Pulicera centra mājaslapā publicēto reportāžu no Latvijas sāk ar vērojumu, ka Rīga ir neparasti klusa un tumša.

Izvaicātie latvieši stāstījuši, ka Rīgas ielās ir par 50% mazāk automašīnu nekā pagājušajā pavasarī, jo cilvēki nespējot samaksāt par līzingā ņemtajiem spēkratiem un bankas tos atņem.

Naktī žurnālisti pārsteigusi tumšā pilsēta - degusi tikai puse ielas apgaismojuma, simtiem veikalu bankrotējuši vai arī vairs neizgaismo skatlogus un pat Brīvības piemineklis grimis pustumsā.

Tumšās ielas veicinot noziedzības pieaugumu. Teju visas sievietes, ar ko žurnāliste runājusi, esot atminējušās kādu draudzeni, kurai uz ielas nolaupīta rokassoma. Kāda sieviete pat pašreizējo situāciju salīdzinājusi ar laiku pēc PSRS sabrukuma, kad valdījis "haoss un nelikumība".

Vienīgo rosību žurnāliste novērojusi Vecrīgā, kur krītošo cenu pievilinātie tūristi joprojām nodrošina gaismu krogu un viesnīcu logos. Pēc žurnālistes novērojumiem, pinte alus Vecrīgā maksājot divus ASV dolārus (aptuveni latu), salīdzinot ar 7-10 dolāriem pēdējos gados.

Lai ilustrētu situāciju, žurnāliste iztaujājusi gan izklaides vietu darbiniekus, gan apmeklējusi tirgu, kur novērota pirktspējas samazināšanās. Publikācijai pievienotajā fotoreportāžā vienā no attēliem, piemēram, redzama zivju galvu tirdzniecība tirgū, bet bildes paraksts vēsta, ka šo dzīvniekiem paredzēto barību arvien biežāk izmanto arī zupas pagatavošanai.

Publikācijā aprakstīta bundzinieka Oskara Kurdenko pieredze, ņemot kredītu bankā dzīvokļa iegādei, un viņa pašreizējās grūtības to atdot.

Vispirms tiek atgādināts par banku agresīvajām reklāmām, kas pirms dažiem gadiem aicināja ņemt kredītus, piemēram, reklāma, kurā ģimene ierodas "Mc'Dolalds" ātrās apkalpošanas ēstuvei līdzīgā bankā un klerkam pasūta dažādus kredītus - vienu automašīnai, vienu dzīvoklim un vēl vienu ceļojumam uz Ēģipti.

Kudrenko tolaik bija 23 gadus vecs, ar labiem ienākumiem, spēlējot vairāk nekā 25 koncertus mēnesī, un domāja, ka tā būs arī turpmāk. Viņš dzīvokļa iegādei ņēmis vairāk nekā 130 000 latu kredītu bez pirmās iemaksas. Kudrenko ikmēneša maksājums ir aptuveni 750 lati, kas ir daudz vairāk, nekā viņš patlaban nopelna, jo viņa ienākumi samazinājušies par 70%.

Ja banka atņems dzīvokli, to varēs pārdot par 30% no 2007.gada vērtības, bet Kudrenko būs jāturpina apmaksāt starpība. Līdz ar to, ja viņš atradīs darbu, banka ieturēs lielāko daļu no viņa ienākumiem. Tādēļ daudzi jaunieši žurnālistei stāstījuši, ka meklēs darbu, kur algu maksās skaidrā naudā - gan lai ekonomētu uz nodokļu rēķina, gan lai paši pārvaldītu savus ienākumus.

Žurnāliste secina, šādi apstākļi tikai vēl vairāk veicinās nelegālo nodarbinātību, valsts nesamaksātajos nodokļos zaudēs milzu naudas summas, kas liks slēgt vēl vairāk skolu un slimnīcu. Tas nesolot cerības uz ātru ekonomikas atgūšanos.

Rizga un fotogrāfs Akims Aginskis saņēma Pulicera centra finansējumu - 3500 dolārus (aptuveni 1750 latus), lai viesotos Latvijā un atspoguļotu krīzes sekas. Pulicera centra mājaslapā reportāža par Latviju ievietota līdzās stāstiem no dažādām Āfrikas valstīm, Kosovas, Latīņamerikas u.c.