2009. gada 19. maijs, 19:36

No 1.jūlija visi bez darba palikušie bezdarbnieka pabalstu saņems deviņus mēnešus

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. No 2009.gada 1.jūlija visi bezdarbnieki neatkarīgi no darba stāža bezdarbnieka pabalstu saņems deviņus mēnešus, paredz šodien valdībā apstiprinātie grozījumi likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam".

Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalstu deviņus mēnešus saņems arī visi tie bezdarbnieki, kuri līdz šim pabalstu saņēma četrus vai sešus mēnešus, bet līdz 2011.gada 31.decembrim pagarinātajā laikā, tas ir, attiecīgi pēdējos piecus vai trīs mēnešus, pabalsts tiks maksāts 45 latu apmērā.

Līdz ar to bezdarbnieka pabalsta izmaksa bezdarbniekam ar apdrošināšanas stāžu no viena gada līdz deviņiem gadiem pirmos divus mēnešus būs pilnā apmērā, nākamos divus mēnešus - 75% apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta, pēdējos piecus mēnešus - 45 lati mēnesī.

Bezdarbniekam ar apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 19 gadiem pabalsts pirmos divus mēnešus tiks izmaksāts pilnā apmērā, nākamos divus mēnešus - 75% apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta, turpmākos divus mēnešus - 50% apmērā no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta, bet pēdējos trīs mēnešus - 45 lati mēnesī.

Tiem, kuriem darba stāžs ir lielāks, pabalsts tiks izmaksāts tāpat kā līdz šim.

Saskaņā ar patlaban spēkā esošo kārtību bezdarbnieka pabalstu izmaksā ne ilgāk kā deviņus mēnešus gada laikā pēc tā piešķiršanas un tā apmērs un izmaksas ilgums ir atkarīgs no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un sociālās apdrošināšanas stāža.

Pašlaik likumā paredzēts: ja darba stāžs ir bijis no viena līdz deviņiem gadiem, pabalstu izmaksā četrus mēnešus: pirmos divus mēnešus pabalsts ir pilnā apmērā, bet pēdējos mēnešus - 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra. Ja darba stāžs ir bijis no 10 līdz 19 gadiem, pabalsts tiek izmaksāts divus mēnešus pilnā apmērā, divus mēnešus - 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, pēdējos divus mēnešus - 50%. Ja darba stāžs ir vairāk par 20 gadiem, pirmos trīs mēnešus bezdarbnieka pabalsts tiks izmaksāts pilnā apmērā, nākamos trīs mēnešus - 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, pēdējos trīs mēnešus - 50% apmērā.

Grozījumu izstrādāšanas mērķis ir palielināt sociālo aizsardzību bezdarbniekiem ar nelielu apdrošināšanas stāžu, it īpaši tiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir mazāks par desmit gadiem, uzsver LM.

LM norāda, ka piedāvātais regulējums attiecībā uz minētās konstantas summas - 45 lati mēnesī - izmaksu ir pamatots ar leģitīmu mērķi un mērķa sasniegšanai izvēlētie līdzekļi ir samērīgi. Minēto normu mērķis ir veikt pasākumus, lai, izmantojot valstij pieejamos finanšu resursus, sniegtu sociālo tiesību nodrošinājumu bez darba palikušajām personām vismaz minimālajā līmenī deviņu mēnešu garumā pēc darba un attiecīgi darbā gūto ienākumu zaudēšanas. Jo, beidzoties bezdarbnieka pabalstam, arī pašvaldību iespējas palīdzēt šīm personām būs ierobežotas, par ko liecina pašvaldību sniegtie dati par 2009.gadam izdevumiem sociālajai palīdzībai.

Saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju, 2009.gada pirmajos četros mēnešos izdevumi sociālajai palīdzībai iedzīvotājiem bija 12,67 miljoni latu jeb 89% no gada plānotajiem izdevumiem.