2009. gada 19. maijs, 20:51

Pētījums: Krīzes dēļ Polijā gatavojas atgriezties maz poļu

Jauns.lv

Varšava, 19.maijs, LETA--REUTERS. Vairums poļu, kas labāk apmaksāta darba meklējumos devušies uz ārvalstīm, ekonomikas lejupslīdes periodā dod priekšroku palikt savās jaunajās mītnes zemēs, nevis atgriezties mājās, vēsta migrācijas tendenču pētnieki.

Uz ārvalstīm darba meklējumos devušies līdz pat diviem miljoniem poļu, un liela daļa no viņiem apmetusies Lielbritānijā un Īrijā.

"Krīze nav izraisījusi plaša mēroga atgriešanos. Polijā atgriežas tikai neliela daļa emigrantu," teikts Varšavas universitātes un Starptautisko attiecību centra ziņojumā, kas otrdien nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā. "Galvenā stratēģija ir krīzi nogaidīt kā emigrantiem."

Tomēr, pateicoties krīzei, samazinājies to poļu skaits, kas valsti pamet šobrīd, secināts pētījumā, atsaucoties uz oficiālās statistikas datiem un to 200 poļu intervijām, kas atgriezušies valstī 2008.gada otrajā pusē.

Daudzi no poļiem, kas atgriezušies, saka, ka cerot nākotnē atkal doties uz ārvalstīm.

Eiropas Savienībā (ES), izzūdot robežām, kļuvis grūti fiksēt patiesās migrācijas plūsmas, un ziņojuma autori nav snieguši aplēses par to poļu skaitu, kas gatavojas atgriezties Polijā vai arī palikt ārvalstīs.

Tikmēr statistikas biroja dati liecina, ka 2008.gada pirmajā pusē Polijā no ārvalstīm atgriezušies 90 000 poļu, bet 2007.gadā - aptuveni 200 000. Svaigāki dati pagaidām nav pieejami.

Tiek prognozēts, ka Lielbritānijas un Īrijas ekonomikas šogad gaida ievērojama lejupslīde. Tikmēr Polijas ekonomika līdz šim krīzi pārcietusi daudz labāk nekā vairums citu Eiropas valstu un, iespējams, spēs šogad pat saglabāt nelielu ekonomisko izaugsmi.

Vairums tā saukto veco Eiropas Savienības (ES) valstu atvērušas savus darba tirgus jauno dalībvalstu pilsoņiem. Būtiskākais izņēmums ir Vācija, kas savu darba tirgu gatavojas aizsargāt līdz 2011.gadam.

"Vācijas darba tirgus atvēršana 2011.gadā ir potenciāls drauds Polijai, jo izraisīs jaunu migrācijas vilni, samazinot iekšzemes iedzīvotāju skaitu un darbaspēku," uzsver ziņojuma autori.

Polijas iedzīvotāju kopskaits ir 38 miljoni.