Politiķi saviesīgus pasākumus apmeklē kopā ar padomniecēm
Sabiedrība
2009. gada 31. maijs, 18:20

Politiķi saviesīgus pasākumus apmeklē kopā ar padomniecēm

Jauns.lv

Kaut arī viņi ir precēti vīri, viņus visur pavada padomnieces. Gan komandējumos, gan ar darbu nesaistītos pasākumos viņiem līdzi ir darba kolēģes. Sievas paliek mājās.

Pavisam iespējams, ka šie vīri ir tik ļoti iegrimuši valstiski svarīgos darbos, ka privātai dzīvei laika neatliek, un darbu (šajā gadījumā – padomnieces) ņem līdzi arī uz dažnedažādiem saviesīgiem pasākumiem. Pavisam iespējams, ka šie politiķi paši ir tik nevarīgi, ka bez padomniecēm neuzdrošinās spert ne soli. Iespējams, ka gluži vienkārši tā bijusi vien sagadīšanās, ka sievas vietā politiķim blakus bijusi padomniece, taču šādas lietas, diemžēl, ir iemesls ļaužu nevalodām par politiķu sānsoļiem.

Štokija krīze

Tā, piemēram, bijušais ekonomikas ministrs, biedrības „Sabiedrība citai politikai” līderis Aigars Štokenbergs pērn rudenī pavisam dīvaini uzvedās, „Arēna Rīga”  apmeklējot basketbola spēli. Viņš uz to ieradās kopā ar sava biroja vadītāju Zandu Frīdenbergu, kura ir uz pusi jaunāka par pašu politiķi.  Toreiz, kopā izkāpuši no viena auto, abi draudzīgi čalodami, plecu pie pleca devās VIP ieejas virzienā. Taču, pamanījuši, ka pie arēnas sapulcējies prāvs pulciņš basketbola līdzjutēju, Štokenbergs un Frīdenberga pēkšņi sāka doties katrs savā virzienā, izliekoties viens otru nepazīstam. Taču tribīnēs viņi atkal atradās līdzās un spēli vēroja, draudzīgi tērzēdami.

Aigars Štokenbergs jau ilgus gadus ir precēts ar sievu Sandru, taču runas par ģimenes krīzi noliedz. „Aizvien dzīvoju kopā ar sievu, un šķirties negrasāmies. Tās ir tikai baumas, ko komentēt man nav patīkami,” tad bilda politiķis. Jautāts, kāpēc basketbola spēli viņš apmeklēja nevis kopā ar sievu, bet gan biroja vadītāju, atbildēja, ka kundze tovakar bijusi aizņemta citā pasākumā, bet, vaicājot, kamdēļ uz pasākumu centies ierasties tā, lai ļaudis nenojauš, ka atnācis kopā ar kolēģi, Štokenbergs paskaidroja: „Vienmēr, kad parādos sabiedrībā kopā ar kādu sievieti, par to rodas neveselīga interese. Man tiešām nepatīk zīmēties presē, ar ko kur un kad esmu redzēts kopā.”

Slaktera dīvainības

Runas par bijušā finanšu ministra Ata Slaktera sānsoļiem ar savu ilggadējo padomnieci Ingunu Gulbi klīst jau sen. Iemesls tam ir paša Slaktera rīcība, padomnieci ņemot līdzi visos komandējumos, kur toreizējam ministram nācies doties. Te pērn Gulbe kopā ar Slakteri aizstāvēja Latvijas intereses Briselē, te veselu nedēļu par valsts naudu (Gulbes komandējums valstij izmaksāja 4,5 tūkstošus dolāru) viņa bija kopā ar savu šefu ASV, kur pats „Nasingspešals” piedalījās Starptautiskās Valūtas fonda un Pasaules bankas pilnvarnieku gada sanāksmē.

Vēl dīvaināka un šokējoša Slaktera rīcība bija 2006. gada 18. novembrī, kad Valsts prezidentes rīkotajā svinīgajā pieņemšanā par godu Latvijas proklamēšanas gadadienai politiķis ieradās ar divām sievietēm uzreiz – pie vieniem sāniem viņa sieva Ingrīda, bet pie otriem – padomniece Inguna Gulbe. Bet protokols paģēr, ka šādos svinīgos pasākumos amatpersonām jāierodas ar dzīvesbiedri. Turklāt pilnīgi noteikti ielūgumā toreiz bija rakstīts: „Atim Slakterim ar kundzi” nevis „Atim Slakterim ar padomnieci”...

Sporta mīļotāji Godmanis un Pētersone

Bijušais Ministru prezidents Ivars Godmanis reti kur ir kopā ar savu kundzi Ramonu Godmani. Piemēram, sporta pasākumos Godmaņa pavadone ir viņa bijusī padomniece, tagadējā Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone.

2007. gadā viņa kļuva par Godmaņa padomnieci ārlietu jautājumos, bet jau nākamajā gadā pārkvalificējās par padomnieci Eiropas Savienības un starptautisko organizāciju jautājumos.

Šobrīd Ilze Pētersone ir arī premjera Valda Dombrovska ārštata konsultatīvā darbiniece nacionālās drošības jautājumos, taču no darba brīvo laiku viņa pavada ar Ivaru Godmani. Tā abi kopā apmeklēja gan „Rīgas Dinamo” spēles „Arēnā Rīga”, gan Latvijas Basketbola līgas finālspēles Daugavas Sporta namā.

Viņi nav vienīgie

Slakteris, Štokenbergs, Godmanis nav vienīgie politiķi, kuri iecienījuši ar darbu nesaistītus pasākumus apmeklēt kopā ar padomniecēm.

Piemēram, viens no pirmajiem atjaunotās Latvijas politiķiem, kurš iepinās seksa skandālā, ir LSDSP priekšsēdētājs, tagadējais Rīgas mēra kandidāts Jānis Dinēvičs. 90. gadu vidū viņš vadīja uzņēmumu „Latvijas Aviolīnijas” un, atklājot reisu uz Turciju, līdz paķēra sievu. Pēc nokāpšanas no trapa gan ilgs laiks nepagāja, kad atklājās, ka īstā Dinevičas kundze palikusi mājās...

Ne mazākā skandālā iepinās bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis. 2005. gada rudenī politiķis devās darba komandējumā uz Londonu un nez kāpēc bija iecerējis līdzi ņemt arī savu toreizējo palīdzi Santu Kazinovsku, turklāt viesnīcā pasūtot divvietīgo numuru. Kad šis fakts nonāca atklātībā, palīdze palika Rīgā, taču tik un tā toreizējais Saeimas deputāts Londonā tika pieķerts kopā ar kādu gaišmati. Lieki teikt, ka Gulbja toreizējā sieva Tīna palika mājās gaidībās.

Izcēlusies arī bēdīgi slavenā kultūras eksministre Helēna Demakova. Viņa šī gada sākumā īsi pirms demisionēšanas pamanījās doties komandējumā uz Parīzi, līdzi paķerot savu padomnieku Mārtiņu Vanagu. Interesanti, ka tieši tajās dienās ārsti Demakovai, kura sirga ar ortopēdisku saslimšanu, bija noteikuši mājas režīmu.

Starp citu, visos šajos gadījumos ir kāda ļoti interesanta sakritība. Proti, vai neesat novērojuši, ka vīriešu kārtas politiķiem padomnieki ir daiļā dzimuma, bet politiķes par padomniekiem darbā ņēmušas vīriešus...

Juris Vaidakovs/Foto: Mārtiņš Purviņš, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva