Pikaso mazdēls: Nozagtās tēva skices tiks ātri atgūtas
Sabiedrība
2009. gada 10. jūnijs, 17:24

Pikaso mazdēls: Nozagtās tēva skices tiks ātri atgūtas

Jauns.lv

Spāņu mākslinieka Pablo Pikaso mazdēls ir pārliecināts, ka skiču albums ar 33 zīmējumiem, kas otrdien tika nozagts no Pikaso muzeja Parīzē, tiks atgūts.

Astoņu miljonu eiro (5,62 miljonu latu) vērtā zīmējumu kolekcija tika paņemta no aizslēgtas slikta vitrīnas, un muzeja darbinieki zādzību atklājuši otrdienas rītā.

"Šis darbs ir ļoti nozīmīgs, un tas pieder muzejam. Nedomāju, ka tam iespējams atrast kādu citu vietu," norādīja Olivjē Vidmejers-Pikaso radio "Europe 1", piebilstot, ka skices bijušas skaidri parakstītas, tāpēc tās ir viegli identificēt un grūti pārdot tālāk.

Divas Pikaso gleznas, kas tika nozagtas 2007.februārī no Olivjē Vidmejera-Pikaso māsas Diānas mājām Parīzē, tika atgūtas, kad zagļi piedāvāja tās kādam holandiešu mākslas priekšmetu tirgotājam, kas paziņoja par to policijai.

Pēc Pikaso mazdēla domām, par vērtīgu līdzekli cīņā ar zagto mākslas darbu tirdzniecību kļuvis internets. "Uzreiz pēc zādzības es sazinājos ar amatpersonām, lai pārliecinātos, ka gleznu attēli ir publicēti visā pasaulē. Pēc 24 stundām tie tika ievietot vairāk nekā 1000 mājaslapās," norādīja Vidmejers Pikaso.

Viņaprāt, skiču burtnīcu nozaga vai nu kāds kleptomāns, vai arī profesionāls mākslas darbu zaglis, cerībā to pārdot kādai privātpersonai. Tomēr, kā viņš piebilda, pārdot šos darbus būs ļoti sarežģīti.

Zīmējumi ir tapuši laikā no 1917. līdz 1924.gadam, kad Pikaso bija pāri 30 gadiem un viņš bija precējies ar krievu baletdejotāju Olgu Hohlovu. Burtnīca ir vidēja izmēra, sarkanos vākos ar zelta krāsas uzrakstu "Album".

Policija pavēstīja, ka nekas neliecina par muzejā notikušu ielaušanos, kā arī nav aktivizējusies trauksmes sistēma. Pēc zādzības atklāšanas, muzejs apmeklētājiem tika slēgts. Pēc izmeklētāju domām, noziegums noticis laikā starp pirmdienas vakaru un agru otrdienas rītu.

Neraugoties uz mākslinieka mazdēla optimismu, policija uzskata, ka skices bez grūtībām var pārdot par vairākiem miljoniem eiro. "Pircēju atrast ir iespējams," norādīja Francijas policijas pārstāvis.

LETA/foto:LETA