Sabiedrība
2009. gada 18. jūnijs, 08:41

Radio SWH pauž gatavību pārņemt Latvijas radio 2

Jauns.lv

Radio SWH vadība paudusi gatavību pārņemt koncesijā "Latvijas radio 2", kura īpašnieki šādā veidā redz risinājumu Latvijas radio finansiālajām problēmām.

To ceturtdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

"Mēs esam gatavi segt visus iekrājušos parādus, nemainot radio formātu, pārņemt un apsaimniekot pie pirmās izdevības ne tikai Latvijas Radio 2. programmu, bet arī Doma laukumu jeb 4. programmu," par iespējamo Latvijas populārākās raidstacijas pārņemšanu gatavību izsaka Radio SWH valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics.

Pirms nedēļas Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTVP) konceptuāli atbalstīja ieceri Latvijas Radio 2. kanālu nodot koncesijā kādam privātam uzņēmējam.

Atbildīgā NRTVP locekle par sabiedriskā radio uzraudzību Dārija Juškevica Neatkarīgajai pastāstīja, ka pagaidām šo ieceri kavē juridiskās nepilnības. Latvijā nav līdzīgu piemēru, kad atbilstoši Koncesijas likumam kāds privātais uzņēmums pārņemtu valsts uzņēmumu. Atbilstoši likumam koncesija nozīmē pakalpojumu sniegšanas tiesību nodošanu izmantot koncesijas resursus, kuri tiek nodoti uz noteiktu laiku, noslēdzot par to koncesijas līgumu.

"Visus Latvijas Radio kanālus privātiem nodot nevarēs, jo no tā ciestu pats sabiedriskais medijs. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir norādījis, ka jāveicina sabiedrisko mediju apvienošana un jādomā, kā samazināt izmaksas. Šis ir viens no iespējamajiem variantiem, kādā veidā daļēji varētu atrisināt ne tikai radio finanšu problēmas," stāsta Juškevica.

No viņas teiktā izriet, ka būs grūti prognozēt, cik ilgā laikā NRTP izdosies īstenot šo ieceri, jo ir vēl daudz neskaidrību, kā tieši radio nodošana varētu notikt. Zināms, ka nākamais radio īpašnieks tiks noskaidrots konkursā, un par to interesi esot izrādījušas lielākās komerciālās raidstacijas. To apstiprina arī Radio SWH vadītājs.

"Mēs būsim pirmie, kas pieteiksies uz Latvijas radio 2 pārņemšanu. Radio SWH ir vislabākā pārdošanas nodaļa Latvijā, un domāju, ka ar mūsu panākumiem ieguvējs būtu arī Latvijas radio 2," uzsver Šipkēvics.

Mediju eksperte Anda Rožukalne nezina līdzīgus gadījumus, kad kāda cita valsts būtu atteikusies no kāda sabiedriskā medija kanāla, taču, lai spriestu par šīs ieceres efektivitāti, pietrūkstot diskusijas. "Šis variants ir vietējs problēmu risinājums, lai nevajadzētu finansēt Latvijas Radio ar šķērssubsīdijām. Līdz šim iespējamā kanāla nodošana nav pietiekami apspriesta tieši no lietderības viedokļa. Latvijas radio 2 ir ļoti veiksmīgs projekts, bet tur būtu jāskatās sīkāk, ar kādiem noteikumiem notiek nodošana un kādi ir ieguvumi abām pusēm," ir pārliecināta Rožukalne un piebilst, ka izklaides un stresa remdēšanas funkcija tiek realizēta ar sabiedrisko mediju un šīs raidstacijas mērķis popularizēt vietējo mūziku ir skaidri definēts, taču nav skaidrs, vai šis mērķis saglabāsies un kādā veidā to varēs garantēt pēc raidstacijas nodošanas privātās rokās.

"Latvijas radio 2 ir pelnošs kanāls. Pirmais kanāls jau tā dzīvo uz otrā rēķina. Tas nav slikti, taču šāds NRTVP gājiens ir vājuma demonstrācija, jo citās valstīs sabiedriskie mediji ir diezgan spēcīgi. Tie veido noteiktu kodolu mediju sistēmā," piebilst mediju eksperte.

Pēc mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia datiem, Latvijas radio 2 šā gada sākumā bija 27 procentus liela klausītāju auditorija un tā pēc klausītāju skaita (apmēram 522 000) ir populārākā raidstacija valstī.

BNS