Sabiedrība
2009. gada 18. jūnijs, 23:14

Lietuva Strasbūrā rīkos konferenci saistībā ar Molotova-Ribentropa pakta 70.gadadienu

Jauns.lv

Lietuva plāno septembrī Strasbūrā rīkot konferenci saistībā ar Molotova-Ribentropa pakta 70.gadadienu.

To aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks, kurš šādas konferences rīkošanu ceturtdien Briselē apspriedis ar Eiropas Komisijas viceprezidentu Žaku Barro.

Konference paredzēta 15.septembrī. Iecerēts, ka tajā piedalīsies Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta pārstāvji, vēsturnieki un citi zinātnes aprindu pārstāvji, politiķi no Eiropas Savienības valstīm un Krievijas.

1939.gada 23.augustā Maskavā staļiniskās Padomju Savienības ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs un nacistiskās Vācijas ārlietu ministrs Joahims fon Ribentrops parakstīja Neuzbrukšanas līgumu jeb tā dēvēto Molotova-Ribentropa paktu.

Kaut gan oficiāli tas bija savstarpējas neuzbrukšanas līgums, pakts saturēja slepenu papildprotokolu, kas sadalīja Somiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Rumāniju PSRS un Vācijas interešu sfērās. Saskaņā ar protokolu šajās valstīs iebruka abu lielvalstu karaspēki - Latviju, Lietuvu un Igauniju okupēja PSRS, Polija tika sadalīta starp PSRS un Vāciju, savukārt Somija un Rumānija bija spiestas atdot PSRS daļu savas teritorijas.

Šā gada 2.aprīlī apstiprinātajā rezolūcijā Eiroparlaments aicina pasludināt 23.augustu par Visu totalitāro un nedemokrātisko režīmu upuru atceres dienu.

BNS