Sabiedrība
2009. gada 22. jūnijs, 20:12

Lietuvas valdība noraida "airBaltic" un lidostas "Rīga" finansiālās pretenzijas

Jauns.lv

Lietuvas valdība ir noraidījusi Latvijas aviokompānijas "airBaltic" un lidostas "Rīga" finansiālās pretenzijas un paziņojusi, ka nesāks sarunas par investīciju līguma pārkāpumiem.

"Mēs uzskatām, ka tas ir strīds nevis starp Latvijas institūcijām un Lietuvas valdību, bet komerciālas domstarpības starp Lietuvas un Latvijas uzņēmējdarbības subjektiem," aģentūrai BNS pavēstīja Lietuvas valdības kanclers Deivids Matuļonis.

Viņš piebilda, ka Lietuvas valdība pirmdien uzdevusi Transporta ministrijai veikt konsultācijas un darīt zināmu Lietuvas nostāju Latvijas uzņēmumu pārstāvjiem.

"Mēs uzskatām, ka šīs pretenzijas ir nepamatotas," sacīja Matuļonis.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" un lidosta "Rīga" pieprasījušas Lietuvas valdībai atlīdzināt zaudējumus 247 tūkstošu eiro (173 000 latu) apmērā, kas tām radušies īpašuma aresta dēļ, un pusgada laikā sākt par to divpusējas sarunas saskaņā ar līgumu par divpusējām investīcijām. Pretējā gadījumā "airBaltic" un lidosta "Rīga" draud vērsties tiesā.

"airBaltic" uzskata, ka īpašuma aresta dēļ tai radušies 131 000 eiro (92 000 latu) zaudējumi, bet lidostas "Rīga" zaudējumi esot 116 000 eiro (81 000 latu).

"air Baltic" un lidosta "Rīga" arī pieprasa, lai tiktu atcelts to 200 miljonu litu vērtā īpašuma arests, kas tika noteikts pēc Lietuvas tiesas lēmuma, izpildot nu jau bankrotējušās Lietuvas nacionālās aviosabiedrības "flyLAL-Lithuanian Airlines" prasību.

"flyLAL", kas finanšu problēmu dēļ pārtrauca darbību janvārī, kopš septembra beigām asi konfliktēja un tiesājās ar "airBaltic" un lidostu "Rīga" tāpēc, ka lidostas "Rīga" noteiktie tarifi "airBaltic" bija labvēlīgāki nekā "flyLAL".

BNS