Sabiedrība
2009. gada 23. jūnijs, 13:45

Latvijā atklāts pirmais saslimšanas gadījums ar jauno gripas vīrusu AH1N1

Jauns.lv

Arī Latvijā reģistrēts pirmais laboratoriski apstiprinātais saslimušais ar AH1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu, aģentūru BNS informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas departamenta vadītāja Egita Pole.

Saslimusī ir sieviete, kas apmeklējusi ASV un Kanādu un ar "airBaltic" reisu BT218 Berlīne-Rīga 21.jūnijā plkst. 17 pēcpusdienā ieradusies Latvijā. Sievietei saslimšanas simptomi tika konstatēti jau lidojuma laikā, un pēc nolaišanās viņa hospitalizēta Latvijas Infektoloģijas centrā.

Pole skaidroja, ka panikai vai lielam satraukumam pamata nav, jo visbiežāk saslimšanas ar AH1N1 vīrusu norit viegli un pacienti atveseļojas. Arī saslimušās sievietes stāvoklis Latvijā nav sarežģīts un ļoti nopietns, tomēr paciente piesardzības nolūkos hospitalizēta. "Bet panikai iemesla nav. Atveseļošanās pamatā norit viegli un arī ir pilnībā," pastāstīja VM pārstāve.

Tomēr VM aicina pasažierus, kas 21.jūnijā ielidoja Rīgā ar attiecīgo "airBaltic" reisu turpmāko piecu dienu laikā vērot savu veselības stāvokli un gadījumā, ja parādās tādi simptomi kā temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstoša sajūta kaklā, klepus, nogurums un kaulu laušana, nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu un informēt par ceļojumu vai sazināties ar Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) dežurējošo epidemiologu (tel. 67271738).

Ministrija arī atgādina, ka slimībai var būt viegla gaita un simptomi neizteikti. Speciālisti norāda, ka vairumā gadījumu slimība ir viegli ārstējama un notiek pilnīga atveseļošanās.

VM tāpat norāda, ka, ņemot vērā saslimšanas izplatību pasaulē, Latvijas medicīnas speciālisti bija gatavi pirmajam saslimšanas gadījumam - pacients tika savlaicīgi atklāts, izmeklēts un tiek ārstēts. Šobrīd mediķi un epidemiologi strādā kopā, lai sekmīgi izārstētu saslimušo, kā arī lai veiksmīgi atrastu visas iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt saistītas ar saslimušo.

Lai varētu veikt nepieciešamos epidemioloģiskos pasākumus pasažieriem, kuri ar slimnieci kopā lidoja no Kanādas uz Vāciju, SVA epidemiologi par notikušo informējuši arī Vācijas kolēģus.

Pagaidām gan nekādi papildus kontrolējošie vai ierobežojošie pasākumi ceļotājiem Latvijā netiks ieviesti. Turpinās ceļotāju informēšana par profilaksi pirms izbraukšanas uz infekcijas skartajām teritorijām un pēc atgriešanās Latvijā. Medicīnas darbinieki ir informēti par rīcību aizdomīgu, gripai līdzīgu saslimšanu gadījumos. Aizdomīgie saslimšanas gadījumi tiek laboratoriski izmeklēti, saslimušie pacienti tiek izolēti un ārstēti.

Eiropas slimību kontroles un profilakses centra apkopotā informācija liecina, ka līdz 22.jūnijam ar jauno gripas vīrusu AH1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu Eiropā inficējušies 4245 iedzīvotāji, tai skaitā 326 - pēdējo 24 stundu laikā. Lielākais saslimušo skaits Eiropā joprojām tiek reģistrēts Lielbritānijā (2773). Spānijā reģistrēti 522, Vācijā 278, Francijā 150, Nīderlandē 105 saslimušie, bet citās Eiropas valstīs saslimušo skaits ir mazāk nekā simts. Igaunijā reģistrēti pieci saslimušie, bet vienīgā valsts Eiropā, kuru pagaidām vīruss nav skāris ir Lietuva. Savukārt vienīgais mirušais no AH1N1 vīrusa Eiropā bijis Lielbritānijā.

Kanādā ir reģistrēts pasaulē trešais augstākais saslimšanas gadījumu skaits - patlaban 5710 saslimušie.

BNS