Sabiedrība
2009. gada 26. jūnijs, 23:10

Latvijā pārbaudītas vairākas personas saistībā ar aizdomām par cūku gripu; jaunu saslimušo nav

Jauns.lv

Lai gan Latvijā izmeklētas vairākas personas ar aizdomām par tā dēvēto jauno gripu, līdz šim brīdim ir atklāts tikai viens saslimušais.

Par to aģentūru BNS informēja Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA).

SVA aicina iedzīvotājus, kuri ieceļojuši Latvijā no A(H1N1) skartajām valstīm un kuriem septiņu dienu laikā parādījušies gripai līdzīgi saslimšanas simptomi (paaugstināta temperatūra, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta), palikt mājās, ierobežot kontaktus ar citiem cilvēkiem un nekavējoties sazināties ar savu ģimenes ārstu, informējot viņu par saslimšanas pazīmēm un ceļojuma maršrutu.

Iespējams sazināties arī ar SVA dežurējošo epidemiologu (67271738).

Jau vēstīts, ka Jāņu brīvdienās Latvijā reģistrēts pirmais laboratoriski apstiprinātais saslimušais ar AH1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu. Saslimusī ir sieviete, kas apmeklējusi ASV un Kanādu un ar "airBaltic" reisu Berlīne-Rīga 21.jūnijā ieradusies Latvijā.

Pagaidām nekādus ārkārtas kontroles pasākumus, lai ierobežotu vīrusa nokļūšanu Latvijā, nav plānots veikt, aģentūrai BNS iepriekš apliecināja Krīzes vadības padomes sekretariāta vadītājs Aivars Straume. Ja situācija pasliktināsies, varētu sasaukt krīzes vadības padomi un atbildīgos dienestus, lai lemtu, kā tālāk rīkoties. Veselības ministrijai jau esot izstrādāti scenāriji, sacīja Straume.

Eiropas slimību kontroles un profilakses centra apkopotā informācija liecina, ka līdz 22.jūnijam ar jauno gripas vīrusu AH1N1 jeb tā dēvēto cūku gripu Eiropā inficējušies 4245 iedzīvotāji. Igaunijā reģistrēti pieci saslimušie, bet vienīgā valsts Eiropā, kuru pagaidām vīruss nav skāris, ir Lietuva. Savukārt vienīgais mirušais ar AH1N1 vīrusu Eiropā bijis Lielbritānijā.

BNS