Sabiedrība
2009. gada 9. jūlijs, 15:31

Britu ekonomists: lats šogad tiks devalvēts, cietīs arī abas pārējās Baltijas valstis

Jauns.lv

Latvija jau šogad politisku apsvērumu dēļ būs spiesta devalvēt savu nacionālo valūtu latu, no kā cietīs arī abas pārējās Baltijas valstis, vēstī aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz ASV bankas "Bank of America-Merrill Lynch" ekonomistu Deividu Hauneru, kurš specializējies attīstības tirgu jautājumos.

Viņš teica, ka lats tikšot devalvēts, jo politiskā cena, kāda jāmaksā par lata fiksētā kursa saglabāšanu, būšot pārmērīgi liela.

"Tas pirmām kārtām ir politiskas dabas jautājums, nevis jautājums par finansējuma aptrūkšanos," viņa sacīto preses konferencē Londonā citē "Bloomberg".

Eksperts, kurš strādā amerikāņu bankas struktūrvienībā Londonā, paudis pārliecību, ka Latvijas valdībai būšot politiskā ziņā ļoti grūti īstenot tēriņu apcirpšanas pasākumus, tostarp sabiedriskajā sektorā strādājošo algu samazināšanu aptuveni par 30%.

"Tāpēc mēs uzskatām, ka valdība varētu pārskatīt savu nostāju pret pašreizējā lata kursa saglabāšanu," atzina Hauners.

Viņš arī prognozēja, ka lata devalvācija izraisīšot "izteiktas sekas" arī citās Austrumeiropas valstīs, kurās nacionālās valūtas ir piesaistītas eiro pēc fiksēta kursa, tostarp Lietuvā, Igaunijā un Bulgārijā.

Ja lats tiks devalvēts, Eiropas Savienībai un Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) vajadzēs piešķirt palīdzību arī citām reģiona valstīm, norādīja Hauners.

Viņš apgalvoja, ka Igaunija un Bulgārija, visticamāk, spēšot saglabāt savus fiksētās piesaistes kursus, savukārt nākamā valsts pēc Latvijas, kas būšot spiesta devalvēt savu nacionālo valūtu, būšot Lietuva.

Turklāt Bulgārija un Lietuva un, iespējams, arī Igaunija līdz šā gada beigām vērsīšoties pie SVF, lai prasītu šim pēdējās instances aizdevējam naudu savu ekonomikas problēmu risināšanai, norādījis "Bank of America-Merrill Lynch" eksperts.

Latvijas Banka lata devalvācijas iespēju ir kategoriski noraidījusi. Arī Eiropas Komisija paziņojusi, ka nepieļaus lata devalvāciju.

BNS