Sabiedrība
2009. gada 13. augusts, 18:30

TM pārsūdz spriedumu par labu bijušajam Latgales muitniekam no valsts piedzīt Ls 30 000

Jauns.lv

Tieslietu ministrija (TM) iesniegusi apelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru no valsts par labu bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvaldes priekšnieka vietniekam Aivaram Avgustinovičam viņa prasīto 500 000 latu vietā tika piedzīta 30 000 latu atlīdzība par viņam nodarītajām morālajām ciešanām saistībā ar nepamatotām apsūdzībām kukuļošanā un atrašanos apcietinājumā.

TM uzskata, ka Rīgas apgabaltiesa nav pareizi novērtējusi lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus un lietā iesniegtos pierādījumus, kas liecina par prasītājam nodarītā morālā kaitējuma smagumu, aģentūru LETA informēja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

TM ieskatā, arī tiesas noteiktā morālā kaitējuma atlīdzība - 30 000 latu - ir noteikta netaisnīgi un tā ir nesamērīga nodarītajam morālajam kaitējumam.

Saulīte atzīmēja, ka pēc attaisnojošā sprieduma apsūdzībās kukuļošanā Avgustinovičam bija tiesības saskaņā ar likumu "Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu" iesniegt TM pieprasījumu par zaudējumu kompensāciju, bet viņš ar šādu iesniegumu TM nevērsās.

TM pārstāve akcentēja, ka Avgustinovičs iesniedza prasību tiesā, lūdzot no valsts piedzīt morālo kompensāciju, un šo prasību pamatoja ar iepriekšminēto likumu "Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu".

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa 24.jūlijā Avgustinoviča prasību pret valsti apmierināja daļēji, piedzenot no TM 30 000 latu atlīdzību. TM Avgustinoviča prasību iepriekš daļēji atzina, taču bija gatava maksāt 720 latus par četriem mēnešiem, kurus Avgustinovičam nācās pavadīt apcietinājumā.

Avgustinovičs 2005.gadā tika apsūdzēts dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā mantkārīgā nolūkā un atkārtotā kukuļņemšanā. Dienesta izmeklēšanas rezultātā viņš tika atbrīvots no darba VID. Savu vainu inkriminētajos noziegumos Avgustinovičs neatzina.

Latgales apgabaltiesa 2005.gada 8.novembrī Avgustinoviču atzina par vainīgu un sodīja ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un daļēju mantas konfiskāciju.

Notiesājošo spriedumu 2008.gada 28.aprīlī pēc Avgustinoviča iesniegtās apelācijas sūdzības atcēla Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta. Šo spriedumu AT Senātā apstrīdēja prokuratūra, taču Senāts pērn 16.oktobrī apelācijas instances tiesas spriedumu atstāja spēkā.

Avgustinovičs iesniedza civilprasību par 500 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību saistībā ar nepamatotām apsūdzībām un nepamatotu apcietinājumu.