2009. gada 18. augusts, 22:02

Valdība konceptuāli atbalsta "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu

Jauns.lv

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu, žurnālistiem otrdien pēc valdības sēdes sacīja satiksmes ministrs Kaspars Gerhards.

Viņš norādīja, ka pamatkapitāls tiks palielināts, izlaižot konvertējamās obligācijas, ko iegādāsies valstij piederošais uzņēmums "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC).

Gerhards atzina, ka valsts saglabās savu akciju kontrolpaketi "airBaltic" 52% apmērā. Valsts netieši caur LVRTC saglabās savu vairākumu kompānijā, teica ministrs.

Pagaidām gan satiksmes ministrs nevarēja pateikt, par cik tiks palielināt "airBaltic" pamatkapitāls, jo to noteiks līgums starp valdību, "airBaltic" un LVRTC.

Gerhards uzsvēra, ka valstij pašlaik nav brīvu finanšu līdzekļu valsts budžetā, ko ieguldīt aviokompānijas pamatkapitālā, tādēļ pieņemts lēmums to darīt pastarpināti caur LVRTC. "Latvijai nav tiešā veidā, ko ieguldīt kompānijā, tādēļ tiek meklēti dažādi ceļi. LVRTC rīcībā ir pietiekami līdzekļi, lai šādus ieguldījumus veiktu," norādīja Gerhards.

Viņš informēja, ka LVRTC "Parex bankā" ir noguldīti līdzekļi, par kuriem tiks pirktas "airBaltic" izlaistās obligācijas.

Gerhards uzsvēra, ka "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana ir nepieciešama, lai kompānija turpinātu savu attīstību, tostarp iegādājoties jaunas lidmašīnas, kā arī iepriekšējo aizdevumu un kredītlīniju segšanai.

Viņš sacīja, ka gan šā gada, gan nākamā gada "airBaltic" peļņa arī tiks ieguldīta pamatkapitāla palielināšanā. Prognozēts, ka "airBaltic" šogad strādās ar peļņu apmēram 12 miljonu latu apmērā.

Satiksmes ministrs norādīja, ka, protams, pastāv variants pašreizējā situācijā neko nedarīt, taču tas nozīmētu apstādināt "airBaltic" izaugsmi, kā arī tas varētu veicināt to, ka "airBaltic" pamestu Latvijas tirgu.

Gerhards teica, ka par līgumu starp valdību, "airBaltic" un LVRTC, kas sīkāk noteiktu ar aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu saistītos jautājumus, valdība varētu lemt septembra vidū.

Satiksmes ministrs atzina, ka arī otrs kompānijas akcionārs proporcionāli ieguldīs pamatkapitāla palielināšanā.

"airBaltic" valdes priekšsēdētājs Bertolds Fliks žurnālistiem otrdien pēc valdības sēdes pauda gandarījumu par ministru pieņemto lēmumu un uzsvēra, ka tas bija ļoti nepieciešams "airBaltic" turpmākai attīstībai.

Viņš gan pagaidām nevarēja atbildēt uz jautājumu, kur otrs "airBaltic" akcionārs - "Baltijas aviācijas sistēmu", kuras vienīgais īpašnieks viņš ir, - ņems līdzekļus, lai palielinātu pamatkapitālu un vai viņam šādi līdzekļi ir pieejami.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis žurnālistiem atzina, ka no Flika ir saņemts apstiprinājums, ka tam pietiks līdzekļu, ko ieguldīt kapitālā.

Valdība jautājumu par "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanu skatīja slēgtā sēdē 21.jūlijā, taču galīgo lēmumu par to nepieņēma, uzdodot Satiksmes ministrijai vēl sagatavot papildu informāciju. Konfidencialitātes dēļ netika atklāts, par cik plānots palielināt aviokompānijas pamatkapitālu.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" ar 47,2% akciju, kas tās šā gada sākumā iegādājās no SAS. "Baltijas aviācijas sistēmu" vienīgais īpašnieks ir "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks.

"airBaltic" veic tiešos lidojumus no divām Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas un Viļņas, kā arī piedāvā tiešos lidojumus starp Kaļiņingradu un Kopenhāgenu.

BNS