Sabiedrība
2009. gada 3. septembris, 15:15

Latvija neveiks papildu iemaksas SVF

Jauns.lv

Latvija neveiks papildu iemaksas Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF), jo tā nav obligāta prasība Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Kā informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta Preses nodaļas vadītāja Elīna Dobulāne, šā gada marta Eiropadomes sanāksmē tika panākta vienošanās par ES dalībvalstu gatavību uz brīvprātības principa nodrošināt finanšu atbalstu SVF 75 miljardu eiro (52,5 miljardu latu) apmērā.

Atsaucoties uz Francijas un Vācijas finanšu ministru izteikto aicinājumu palielināt ES kopējo finanšu atbalstu, ES finanšu ministri vakar vienojās par gatavību palielināt ieguldījuma apjomu līdz 125 miljardiem eiro (87,5 miljardiem latu).

Tā kā finanšu atbalsta nodrošināšana ir balstīta uz brīvprātības principa, Latvija nav to ES dalībvalstu vidū, kam būtu jānodrošina finansējums SVF. Kopumā finanšu atbalsta nodrošināšanā ir iesaistīta 21 ES dalībvalsts, bet, līdzīgi kā Latvija, nav iesaistītas arī pārējās divas Baltijas valstis, Rumānija, Bulgārija un Ungārija, informēja Dobulāne.

Kā ziņots, aprīlī attīstīto un attīstības valstu G20 līderu sanāksmē Londonā tika panākta vienošanās palielināt SVF jauno aizdevumu līgumu kopapjomu līdz 500 miljardiem dolāru (245 miljardiem latu).

Līdz šim valstis piekritušas piešķirt 411,5 miljardus dolāru (201,64 miljardus latu), radot 88,5 miljardu dolāru (43,36 miljardus latu) lielu iztrūkumu. Sagaidāms, ka solījumu piešķirt naudu izteiks tādas valstis kā Saūda Arābija, Indija un citas attīstības valstis.

Piektdien un sestdien Londonā ir paredzēta G20 finanšu ministru sanāksme, pēc kuras 24.-25.septembrī ASV pilsētā Pitsburgā gaidāms G20 samits.

LETA