Sabiedrība
2009. gada 3. septembris, 18:18

Delna: Rīgas domes lēmums veidot kopuzņēmumu ar "airBaltic" rada aizdomas par koruptīvu rīcību

Jauns.lv

Sabiedrība par atklātību "Delna" nosoda Rīgas domes plānus veidot kopuzņēmumu ar lidsabiedrību "airBaltic", jo uzskata, ka bez iepirkumu konkursa rīkošanas šāda iecere ir konkurenci graujoša un necaurskatāma, radot aizdomas par koruptīvu rīcību.

Jau ziņots, ka Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) pieļauj iespēju Rīgas atpazīstamības veicināšanai un popularizēšanai izveidot kopuzņēmumu, kurā kontrolpakete jeb 51% kapitāldaļu piederētu pašvaldībai, bet pārējie 49% uzņēmuma varētu piederēt Latvijas aviokompānijai "airBaltic", kā arī ar tūrismu un viesnīcu biznesu saistītām organizācijām.

Šāda rīcība, pēc "Delnas" pārstāvju domām, nozīmē, ka pašvaldība cenšas ne vien apiet publisko iepirkumu procedūru, bet arī netieši palīdz gūt labumu iesaistītajiem partneriem neizvērtējot, vai izvēlētais modelis būs visefektīvākais un piemērotākais rīdzinieku interesēm. Organizācijai nav saprotams, kādēļ netiek rīkots atklāts iepirkuma konkurss, kas varētu nodrošināt, ka pašvaldības nodokļu maksātāju nauda tiek izlietota maksimāli efektīvi un caurskatāmi.

"Delna" uzsver arī to, ka "airBaltic" prezidents jau ir bijis viens no sabiedrības "Rīgas Kongresu birojs" amatpersonām un minētā sabiedrība ar līdzdarbības līguma parakstīšanu toreiz apņēmās nodrošināt tūrisma biznesa un Rīgas kā konferenču centra reklamēšanu, šiem nolūkiem izgatavojot video klipus, informatīvos bukletus un citus reklamējošus materiālus, par to saņemot 235 000 latus, taču līgumu neizpildot. Šajā biedrībā amatpersonas statusā bijis arī tobrīdējais vicemērs Almers Ludviks (LPP/LC).

"Delnas" direktore Laura Miķelsone uzsver, ka, ignorējot publiskā iepirkuma procedūru, tiek liegta iespēja uzņēmumiem pretendēt uz šīs stratēģijas izstrādi, ievērojot brīvas konkurences principus, tādā veidā izslēdzot iespēju godīga un atklāta procesa ietvaros cīnīties par ienesīgu darījumu. "Nenodrošinot vienlīdzīgas iespējas uzņēmumiem cīnīties par biznesa iespējām, Rīgas dome nenodrošina valsts līdzekļu efektīvu izlietojumu, kas atbilstu sabiedrības interesēm un būtu vērsts uz tās ilgtermiņa attīstību, nevis atsevišķu indivīdu un organizāciju tiešu finansiālu atbalstu ekonomiski grūtos laikos," viņa uzskata.

LETA