2009. gada 5. oktobris, 10:33

Grieķijas parlamenta vēlēšanās uzvar opozīcijā esošie sociālisti

Jauns.lv

Grieķijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi lielākā opozīcijas partija - Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), sakaujot valdošo konservatīvo partiju "Jaunā demokrātija", liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 70 procentos balsošanas iecirkņu.

Saskaņā ar šiem rezultātiem sociālisti ieguvuši 43,89 procentus balsu un 159 deputātu mandātus, bet "Jaunā demokrātija" - 34,35 procentus balsu un 94 mandātus.

Komunistiskā partija ieguvusi septiņus procentus balsu, nacionālistiskā Tautas partija - piecus procentus, kreisā partija "Syriza" - četrus procentus, bet Zaļo partija - divus procentus balsu.

PASOK līderis Georgijs Papandreu paziņoja par savas partijas uzvaru un solīja "pāršķirt jaunu lapu", atstājot pagātnē ar konservatīvo valdību saistītos politiskos skandālus un ekonomiskās problēmas.

Premjerministrs Kosts Karamanlis naktī uz pirmdienu atzina savas partijas "Jaunā demokrātija" sakāvi un atkāpās no tās vadītāja amata.

PASOK uzvara nozīmē, ka par premjeru kļūs tās līderis Georgijs Papandreu. Grieķijas valdību ir vadījis arī viņa tēvs un šīs partijas dibinātājs Andrejs Papandreu, kā arī vectēvs Georgijs Papandreu, kurš bija Grieķijas pirmais premjerministrs pēc Otrā pasaules kara.

"Jaunā demokrātija" ironiskā kārtā cieta sakāvi tieši 35 gadus pēc tam, kad Karamanļa tēvocis nodibināja šo partiju.

Premjerministrs Kosts Karamanlis 2.septembrī paziņoja par ārkārtas parlamenta vēlēšanu rīkošanu, jo viņam esot nepieciešams jauns mandāts, lai risinātu ar ekonomikas krīzi saistītās problēmas. Arī iepriekšējās parlamenta vēlēšanas 2007.gada septembrī Grieķijā bija ārkārtas, bet tajās Karamanlim izdevās palikt pie varas.

Karamanļa izšķiršanās par pirmstermiņa vēlēšanām šoreiz bija politiski riskanta, jo viņa konservatīvo partiju "Jaunā demokrātija" ir diskreditējuši valdības ministru korupcijas skandāli.

PASOK vadītājs Georgijs Papandreu solīja vēlēšanu uzvaras gadījumā veidot Grieķijā "zaļu ekonomiku" un piesaistīt ārvalstu ekspertus Grieķijas problēmu risināšanā.

BNS