2009. gada 12. decembris, 09:58

Ukraina lūdz SVF ārkārtas aizdevumu miljards latu vērtībā

Jauns.lv

Ukraina piektdien vērsusies Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF) ar lūgumu piešķirt tai ārkārtas aizdevumu aptuveni divu miljardu ASV dolāru (miljards latu) apjomā, lai pārvarētu ārkārtīgi sarežģīto valsts finansiālo situāciju, paziņoja amatpersonas.

 Ukrainas vicepremjera Grigorija Ņemirjas preses sekretāre Nataļja Lisova aģentūrai AFP apstiprināja iepriekš laikrakstā "Financial Times" publicētos Ņemirjas komentārus par šo aizdevuma lūgumu.

Intervijā laikrakstam vicepremjers norādīja, ka ārkārtas finansējums nepieciešams, lai Ukrainas valdība tuvākajos mēnešos spētu izmaksāt visas algas un pensijas un nokārtot starptautiskās saistības, tostarp maksu par Krievijas piegādāto dabasgāzi.

"Tā būtu liktenīga kļūda, ja mēs atkal radītu situācijas destabilizācijas risku. Pagaidīt un paskatīties nav iespējams. Bezdarbības cena ir lielāka nekā darbošanās cena, un tā var pasliktināt situāciju visā reģionā," sacīja Ņemirja.

Tomēr vicepremjers atteicās atbildēt uz jautājumu, vai tūlītēja SVF aizdevuma nesaņemšana varētu novest Ukrainu pie bankrota.

Pagājušajā gadā apstiprinātā SVF aizdevuma pakete Ukrainai kopumā sasniedz 16,4 miljardus ASV dolāru (7,8 miljardus latu). Kijeva jau ir saņēmusi trīs pirmās aizdevuma kārtas, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 11 miljardi dolāru (5,3 miljardi latu).

Tomēr pirms diviem mēnešiem fonds apturēja 3,8 miljardus dolāru (1,8 miljardus latu) vērtās ceturtās kārtas maksājumu, jo Ukrainai neizdevās īstenot nepieciešamās ekonomiskās reformas, tostarp nākamā gada budžeta būtisku samazināšanu.

Izrādot pretimnākšanu, SVF oktobrī ļāva Ukrainai izmantot savas īpašās aizņēmumtiesības, lai ar fondā noguldītajiem līdzekļiem samaksātu par oktobrī un novembrī saņemtajām Krievijas gāzes piegādēm. Tomēr nākamajiem maksājumiem ar šo naudu vairs nepietiks.

Analītiķi norāda, ka jautājums par starptautisko aizdevumu Ukrainā pēdējā laikā ļoti politizēts saistībā ar nākamgad janvārī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

BNS