Brigmanis aizstāv gejus vai diplomātiski laipo?
2010. gada 21. septembris, 08:00

Brigmanis aizstāv gejus vai diplomātiski laipo?

Jauns.lv

Iespējams, nākamajai Saeimai vajadzēs lemt par viendzimuma laulībām. Tradicionāli konservatīvajā Zaļo un Zemnieku savienībā visprogresīvākā politiķa tēlu šajā jautājumā ieguvis Augusts Brigmanis.

­

LNT raidījumā „Līderu debates” Tautas partijas priekšsēdis Andris Šķēle uzdeva Brigmanim jautājumu, kāda būs viņa rīcība, ja nākamajā Saeimā pēc Sarmītes Ēlertes („Vienotība”) priekšlikuma vajadzēs lemt par viendzimuma laulību legalizāciju un bērnu adopciju tajās.

ZZS līderis uzsvēra, ka dzīvo demokrātiskā sabiedrībā, ar diezgan pragmatiskiem uzskatiem, taču: „Bet es cienu katra cilvēka izvēli, kā veidot savu dzīvi, tā ka es nebūvēšu kaut kādas barjeras pret citādi domājošiem vai citādi seksuāli orientētiem cilvēkiem.”

Nevienam politiskajam spēkam „geju jautājums” gan šobrīd īpaši nerūp, izņemot „Par labu Latviju”, kas savā avīzē uzsvērusi, ka geju un viņu draugu apvienība „Mozaīka” aicina balsot par „Vienotību”.

Ar konservatīviem uzskatiem pazīstamais bijušais Saeimas deputāts, tagad ZZS kandidāts Aleksandrs Kiršteins kasjauns.lv uzsver, ka ZZS nekādu viedokli nav mainījusi: „Zemnieki atbalsta ģimenes un ir pret šādu lietu reklamēšanu.”

„Lai ir partnerattiecības, bet laulības ir starp vīrieti un sievieti,” uzskata Kiršteins. Ja viendzimuma pāri vēlas, viņi varot slēgt līgumus, kur par visu vienojas, šādas partnerattiecības Civillikums neaizliedz.

8. Saeimas laikā, 2006. gadā Kiršteins kā neatkarīgais deputāts balsoja pret labojumu Darba likumā, kas paredzēja aizliegt diskriminēt darba attiecībās pēc seksuālās orientācijas. Viņaprāt, tas ir lieki: „Neviens nekad nevienu Latvijā nav atlaidis pēc etniskās vai dzimumorientācijas.”

Saeima tomēr nobalsoja par minēto aizliegumu. Citās domās bija Pirmās partijas pārstāvji, „tēvzemieši” (vienīgi Jānis Straume nebalsoja), „Jaunā laika” deputāti Paulis Kļaviņš un Ingūna Rībena, vēl daži nebalsoja.

Pret tādu labojumu bija arī zaļzemnieki, vienīgi Brigmanis diplomātiski nebalsoja, bet daudziem par pārsteigumu to atbalstīja Vilnis Edvīns Bresis.

Visprātīgāk izsakās ZZS deputāts, Latvijas Bērnu fonda vadītājs Andris Bērziņš: „Vispirms tas ir nopietni jāizdiskutē sabiedrībā.” Saukdams pats sevi par „vecās formācijas” pārstāvi, tradicionāli precētu cilvēku, Bērziņš uzsver, ka šajā gadījumā nedrīkst diskutēt ar naidu. „Nevar uzreiz atbildēt ar jā vai nē, ir vajadzīga informācija.” Bērziņš teic, ka šis noteikti nav priekšvēlēšanu jautājums, pašlaik svarīgi ir diskutēt par ekonomiku.

Māris Puķītis/Foto: LETA

­