Jauns krāpšanas veids - naudas izspiedēji metas zem auto riteņiem
112
2011. gada 17. janvāris, 16:18

Jauns krāpšanas veids - naudas izspiedēji metas zem auto riteņiem

Jauns.lv

Rīgā atkal atdzimis jauns izspiešanas veids – kājāmgājēji metas zem auto riteņiem un tad, tēlojot cietušos, no autovadītājiem izspiež naudu, lai viņus „pasargātu” no policijas.

­

­

Šāds naudas izspiešanas veids bija populārs pirms gadiem sešiem. 2006. gadā masu saziņas līdzekļi rakstīja par vairākiem gadījumiem, kad zem auto riteņiem esot metušies „bomži”, lai no pārbiedētājiem šoferiem izspiestu naudu.

Toreiz „Neatkarīgā Rīta Avīze” no vairākiem uzzināja, ka šādos gadījumos viens no tā saucamās sāpju naudas izspiešanas veidiem esot šāds: brīdī, kad autovadītājs veic atpakaļgaitas manevru, pēkšņi uzrodas cilvēks, kuram it kā tikko esot uzbraukts. Kompensācijā par nodarīto tiek prasīti pārdesmit lati. Viltus upuri esot izvēlīgi – krītot tikai pie jaunu un dārgu automašīnu riteņiem.

Tvnet.lv atstāstīja kādu gadījumu; „Kā murgs Lindai izvērsies vakars, kad viņa pēc darba tirdzniecības centrā „Maxima” ap pulksten 20 ar automašīnu devās mājup. Netālu no dzelzceļa pārbrauktuves Slokas ielā Linda redzēja, ka ielas malā stāv vīrietis. Nevarēdama saprast vīrieša tālāko rīcību, jau laikus sākusi piebremzēt.

Pēkšņi – viens moments, un vīrietis jau atradies uz mašīnas motora pārsega. Lindai gan vairāk izskatījies, ka vīrietis esot uz tā uzlēcis un pēc tam novēlies no mašīnas. Linda, protams, apstājusies un gājusi lūkot, kas noticis. Izrādījās, ka vīrietis bijis spējīgs runāt un, atbildot uz Lindas jautājumu „ko tad tagad darīsim?”, paudis gatavību tiesāties.”

Toreiz Linda no vīrieša – pašnāvnieka „atpirkās” par sešiem latiem.

Tagad atkal šāds izspiešanas veids ir atdzimis, bet nu runa vairs nav par pieciem latiem kā Lindas gadījumā, bet jau par vairākiem simtiem.

Rīgā uzdarbojas vairāki gājēji, kas speciāli metas zem automašīnu riteņiem, lai pēcāk varētu pieprasīt no autovadītāja kompensāciju, pretī solot neziņot par notikušo policijai, laikrakstam „Telegraf” pastāstījis Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Pēc viņa teiktā, šādos gadījumos runa ir par nelielām traumām - izmežģījumiem, skrambām un zilumiem. Tomēr jebkura automašīnas sadursme ar gājēju tiek uzskatīta par ceļu satiksmes negadījumu, ko arī veikli izmantojot blēži. Šogad viņiem palīdzot arī sliktie laikapstākļi - ledus un putenis.

Laikrakstam izdevies nointervēt arī kādu autovadītāju, kurš nokļuvis šāda izspiedēja nagos. Viņš braucis mājās pēc viesošanās pie sava drauga, ar kuru kopā izdzēris glāzi alus. Tumšā Pļavnieku ielā pēkšņi no kupenām izniris kāds gājējs, kuru aizskāris automašīnas spogulis. Tā kā autovadītājs baidījies, ka tiks izsaukta policija, neskatoties uz to, ka alkohola koncentrācija izelpā nevarēja būt pārsniegta, viņš piekritis darījumam - samaksāt „cietušajam” 500 latus.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA

­